Здраве и красота

Плодът личи и неговите ползи за здравето

Малкият червен плод заслужава специално внимание

21.11.2018г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Лѝчи е малък екзотичен плод, притежаващ интересен вкус и цяла палитра от полезни хранителни вещества. Той е единствен по рода си в целия свят, тъй като няма друг в неговия род. Родината му е Китай, където е култивиран още преди 4000 години. Използва се за коктейли и различни ястия поради уникалния си аромат, който се губи, ако не се консумира пресен.

Плодовете лѝчи са предимно розови, малиновочервени или бели. Те са много богати на органични съединения, полезни хранителни вещества и витамини, които оказват добро влияние върху цялостното здраве.

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

Какво се съдържа в лѝчи?

В този иначе мъничък плод се съдържат завидни количества от следните минерали и витамини – витамин С, витамин В6, ниацин, рибофлавин, фолати, мед, калий, фосфор, магнезий и манган. Много богат е на фибри, растителни протеини и е прекрасен източник на полифенолни съединения (антиоксиданти).

Кои са основните ползи за здравето от лѝчи?

Улеснява храносмилането

Значителното количество диетични фибри в лѝчи подпомага движението на тънките черва, балансира чревната флора и ускорява метаболизма, допринасяйки за по-лесното извеждане на токсините от тялото. Освен това този плод стимулира секрецията на храносмилателни сокове, което е важно за правилното разграждане на храната.

Повишава имунитета

В лѝчи се съдържат големи количества витамин С, който дава тласък на имунната система и стимулира активността на белите кръвни клетки.

Превенция на рак

Антиоксидантите в лѝчи имат много мощно неутрализиращо действие спрямо свободните радикали, които са едни от причинителите на туморни формации.

Подобрява мозъчната дейност

Съединенията в лѝчи подпомагат функциите на нервната система и мозъка, като по този начин предпазват от развитие на болестта на Алцхаймер и други състояния, свързани с нарушения в когнитивните способности.

Здравословните ползи от черната ряпа

Свързани статии

Има антивирусни свойства

Полифенолите в лѝчи оказват широко антивирусно влияние. В комбинация с витамин С в плода те допринасят за намаляване на заболеваемостта от вирусни инфекции и по-бързото им преодоляване в случай на заразяване.

Контролира кръвното налягане

Богатото наличие на калий в лѝчи допринася за балансиране на нивата на кръвното налягане. В този полезен плод наличието на натрий е ниско, което допълнително внася баланс.

Подобрява кръвообращението

Лѝчи съдържа мед, който е съществен за циркулацията на кръвта микроелемент. Медта, както и желязото, са микроелементи, които участват в образуването на червени кръвни клетки.

Коментирай
Здраве и красота