Здраве и красота

Причини за поява на пяна в урината

На какво може да се дължи

04.12.2018г. / 15 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветът, миризмата и гъстотата на урината могат да се променят непрекъснато и по много различни причини. Някои от тях са вследствие на храненето, други се дължат на индивидуални особености на организма, прием на лекарства, но и на някои здравословни проблеми, които се нуждаят от лекарска помощ.

Понякога в урината може да се появи пяна, което да я накара да прилича на светла или тъмна бира. На какво се дължи това?

Тялото ви образува урина много бързо

В някои случаи появата на пяна в урината, стига тя да не е много, се дължи на индивидуални особености. Уринарната система на някои хора произвежда урина по-бързо от тази на други, заради което при уриниране може да се появят бели балончета. Това може да се случи и при по-голям прием на течности в даден момент.

3 основни причини за често уриниране

Бъбреците ви не работят добре

Бъбреците имат за задача да филтрират кръвта и да изведат токсините от организма, образувайки урина. Когато бъбреците са затруднени по някаква причина или не работят добре, възпалени са или има блокаж, който да пречи на извеждането на урината, в нея може да се появи пяна заради наличието на белтък в урината. Това е сериозен сигнал, че бъбреците не работят добре, освен това застрашава от поява на високо кръвно налягане.

Дехидратирани сте

Водата е основната съставка на урината. Когато не пиете достатъчно, в урината може да се появи пяна.

Диабет или високо кръвно налягане

И при двете състояния може да се появи белтък (протеин) в урината. При диабета нивата на инсулина в кръвта са извън нормата. Високото кръвно налягане засяга кръвоснабдяването на бъбреците с кислород и хранителни вещества, което уврежда тяхната функция.

Имате хронична инфекция

Хроничните инфекции като ХИВ и хепатит също могат да причинят поява на белтък в урината. Някои от тези инфекции атакуват директно бъбреците. Други предизвикват възпаление и нарушена функция на тези важни органи.

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Взимате прекалено много лекарства без рецепта

Въпреки че лекарствата, отпускани без рецепта често се смятат за безобидни, не са. Неконтролираният прием на медикаменти може да увреди бъбреците, понякога необратимо.

Автоимунно заболяване

Различни автоимунни заболявания могат да поставят бъбреците под стрес и напрежение, което да причини увреждане в тях, съответно поява на пяна в урината. Едно от тези заболявания е лупус.

Рак на кръвта

В тежки случаи някои видове рак на кръвта, като множествения миелом, могат да предизвикат поява на пяна в урината. Ето защо, ако забележите подобен симптом, винаги е най-добре да се консултирате с лекар, за да ви бъдат направени необходимите изследвания, ако е нужно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Красимир костов ( преди 2 години )
Бьдете умни и не купувайте тези китайски *** на тройна цена. Не стават за нищо,камо ли за охлаждане.Това е най-безсмислената ми покупка!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота