Здраве и красота

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Не са безобидни

02.09.2014г. / 08 04ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Инфекцията на пикочните пътища не е чак толкова безобидна, а много хора я неглижират. Тя може да навлезе дълбоко в уринарния тракт и да засегне важни отделителни органи. Това са бъбреци, пикочопровод и пикочен мехур. 

Пикочните пътища са лесно податливи на инфекции, които обикновено са силно заразни. Рисковете за повторна инфекция след излекувано заболяване също са големи. Ранното диагностициране и лечение са най-добрите начини да предотвратите повторна поява и достигане на инфекцията навътре в отделителната система. 

Кои са най-честите признаци на инфекция на пикочните пътища?

Често уриниране

Един от най-ранните сигнали, че е налице инфекция на пикочните пътища са позивите за често уриниране. Тези импулси продължават дори след като сте изпразнили пикочния мехур. 

Дизурия

Дизурия на медицински език означава болезнено изпускане на урина. При това състояние се усеща болка и парене при уриниране, което предизвиква голям дискомфорт. 

Свързани статии

Кръв в урината

Кръв в урината или хематурия се наблюдава, когато инфекцията е по-напреднала и нелекувана. Бактериите вече са се размножили доста и са проникнали в лигавицата на пикочопровода, което води до повява на кръвенист цвят в урината. 

Висока температура и умора

Когато инфекцията и бактериите достигнат бъбреците, това причинява висока температура. Понякога температурата може да достигне дори 40 градуса. През това време изпитвате силна умора, отпадналост, слабост и гадене. 

Болки в гърба

Много хора не обръщат внимание на болките в гърба, смятайки, че са причинени от схващане в кръста. Ако обаче имате инфекция на бъбреците или уринарния тракт това също може да причини силни болки и спазми в областта на гърба, кръста и малкия таз. В някои случаи човек може да изпита силна болка и спазми в областта на стомаха. 

Коментирай