Здраве и красота

Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Проблем с концентрацията и главоболие

18.12.2018г. / 11 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Тъмна урина, умора, задържане на излишни течности... Пиете ли достатъчно вода? Нали не сте забравили, че човешкото тяло е изградено 70-80% от вода? Свикнали сме да пием повече кафе, сокове, газирани напитки, чай и често да пренебрегваме консумацията на чиста вода. Този лош навик може да доведе до дехидратация на организма. Вижте някои скрити симптоми, които подминаваме.

Повишен апетит

Тялото ни приема вода и от храната, която консумираме. Но когато не приемаме достатъчно вода, организмът ни може да сигнализира за дехидратацията, като ни кара да усещаме глад, особено към по-мазни храни. Не забравяйте, че тялото ни се нуждае от достатъчно вода за процесите на храносмилане и не само.

Храни, които да не консумирате преди сън

Проблем с концентрацията и главоболие

Човешкият мозък се нуждае от вода. Липсата на концентрация, главоболията, са едни от най-честите признаци за дехидратация на организма. Мозъкът не може да синтезира невротрансмитери без достатъчно вода.

Поява на запек

Страдате ли от нередовен стомах? Може би ядете достатъчно плодове и зеленчуци, кисело мляко, храни богати на фибри. Но храносмилателната ви система се нуждае и от достатъчно количество вода, за да елиминира отпадъците. Дори и да приемате достатъчно фибри, ако не пиете поне по 8 чаши на ден вода, може да се появи запек. Дехидратацията нарушава перисталтиката.

Свързани статии

Сухи и напукани устни

Ако устните ви често са сухи, напукани, замислете се дали пиете достатъчно вода. Невинаги напуканите устни се дължат на липса на витамини, лоша козметика, студеното време, честото облизване. Те трябва да са меки на допир, но затова трябва да бъдете добре хидратирани.

Виене на свят при ставане

Това е проблематично и вероятно е един от най-пропусканите симптоми на дехидратация. Например по време на работа, колко пъти ви се е случвало да станете от бюрото и да ви се завие леко свят? Тогава ви хрумва, че това се случва от рязкото ставане. Но липсата на вода в тялото забавя кръвообращението ви. Чрез него всяка част от тялото ви се снабдява с хранителни вещества и кислород.

Коментирай