Как спахте през изминалата нощ? Някои със сигурност добре, но за други сънят не е бил толкова пълноценен. На какво може да се дължи това? Обърнете внимание на начина си на хранене, особено в късните часове на деня. Някои храни и напитки са наистина лоша идея за вечерна консумация, не само заради многото калории, а защото могат да нарушат съня ви. Вижте някои от тях.

Алкохол

След края на работния ден някои хора обичат да се „отпускат“ с чаша-две от любимото си питие, използвайки го като средство за заспиване. Това не работи! Въпреки че алкохолът ще ви накара да се почувствате по-сънливи и ще заспите по-бързо, качеството на съня ви ще бъде нарушено. В резултат на сутринта няма да бъдете отпочинали. Вашият циркаден ритъм се обърква, възможно е да се будите през нощта или да спите неспокойно.

Зърнени закуски

Зърнените храни са подходящи за консумация в началото на деня, не и в края. Повечето от тях съдържат захари, сиропи, а това причинява покачване нивата на кръвната захар и определено няма да може да настроите тялото си за фаза на сън.

5 странични ефекта на млечните продукти

Сирена

Въпреки че сиренето има успокояващите свойства на млечните продукти, то съдържа и тирамин, който се натрупва в процеса на ферментация и зреене. Тираминът кара мозъка да се чувства буден, което нарушава съня. Освен това, отлежалите сирена се смятат за една от причините за появата на главоболие. Ако ви се хапва сирене, хапнете малко моцарела.

Шоколад

Кой не обича да хапва в леглото си от любимия шоколад. Въпреки това, ако искате да си легнете навреме и да спите пълноценно, шоколадът преди сън не е добра идея. Шоколадът съдържа кофеин, особено този с високо съдържание на натурално какао, както и теобромин, съединение, което може да увеличи сърдечната честота и бодростта.

6 бели храни, които да избягвате

Преработени меса

Луканки, шунка, наденички и всякакви преработени меса, са неподходящи за вечеря. Също като сирената, които трябва да зреят, колбасите съдържат тирамин. По-доброто месо за вечеря е пуешкото, тъй като съдържа триптофан, съединение, което благоприятства добрия сън.

Сушени плодове

Сушените плодове са вкусни и полезни, но не и за хапване в следобедните и късни часове на деня. Те съдържат много захари, покачват нивата на кръвната захар, а храносмилането им отнема повече време, което може да е причина за появата на стомашни неразположения.

Още по темата

Пържени картофки

Любими са ни и обичаме да ги хапваме по всяко време. Но картофките, както всяка друга пържена храна, съдържат много мазнини, което ги прави трудни за храносмилане. Всичко това нарушава качеството на съня.

Домати

Подобно на старите сирена, вкусните домати също съдържат тирамин. Съединението може да бъде причина за синтеза на норепинефрин – невротрансмитер, който може да стимулира мозъчната активност.