Здраве и красота

В какво количество сланината е полезна?

Хапвайте я на закуска или обяд

21.12.2018г. / 07 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зимата е сезонът, в който консумираме повече туршии, кисело зеле, свинско месо и разбира се, домашно приготвена сланина. Знаете ли, че в 100 грама сланина се съдържат около 600 калории? Много, нали?

Както с всяка друга храна, така и с консумацията на сланина, ако бъдем внимателни, можем да запазим фигурата и здравето си в добра форма, защото този деликатес има и ползи за организма. Сланината е добър източник на витамини от групата В, цинк, селен, витамини D, C, E, линолова и линоленова киселини и други.

Какви са ползите от нейната консумация?

  • Спомага за елиминирането на голяма част от токсините в организма
  • Засилва имунитета
  • Забавя процесите на преждевременно стареене
  • Намалява риска от развитието на рак
  • Регулира нивата на холестерола
  • Спомага за редуциране на телесното тегло

Как правилно да консумирате сланината?

Тъй като тя съдържа повече мазнини и сол, добре е да не хапвате повече от 30 – 40 грама на ден (и то не всеки ден) от нея. За предпочитане е да я включите в закуската или обедното меню. Тя ще ви зареди с достатъчно енергия през деня и ще може да изразходвате приетите калории.

Свързани статии

Може да си приготвите сандвич с пълнозърнест хляб, парче домат, краставица, варено яйце и няколко резенчета сланина. Сланина може да добавите и към здравословната салата на обяд, към ястие с месо.

Също така, съчетавайте деликатеса с пикантни подправки като чесън, хрян, горчица, черен пипер. Те спомагат за по-бързото усвояване на мазнините.

Коментирай