Жлъчният мехур (наричан накратко жлъчка), този толкова малък орган с иначе така важни функции, има крехка природа и лесно може да изгуби нормалния си ритъм на работа, когато не се грижим за него.

Жлъчката се активира, когато консумираме мазнини. През останалото време е на изчаквателен режим в организма да попаднат по-тежки и мазни храни. Тогава от нея се освобождават ензими, имащи за цел да помогнат в храносмилането на мазнините.

Още по темата

Ако функцията на жлъчката е нарушена, налице са камъни или възпаление, започват да се появяват неприятни симптоми: гадене, повръщане, болка, замайване, газове и подуване.

Можете да се погрижите за здравето на жлъчния си мехур, като наблегнете на някои особено полезни храни за този орган.

Можете да видите кои са те в нашата галерия тук.