Здраве и красота

5 навика, които да преустановите, за да запазите очите здрави

Малки, но важни промени в името на доброто зрение

03.01.2019г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на очите е много крехко. То може да се наруши лесно при неправилна грижа или тотално неглижиране на нуждите на окото. Ако прекалявате с времето, прекарано пред екрана или монитора, ако не посещавате редовно специалист, ако имате известни оплаквания, прочетете следващите редове. В тях ще се запознаете с някои често срещани навици, които много от нас имат, и които вредят на очите.

Пушене

На пръв поглед пушенето няма нищо общо със здравето на очите, но това не е така. Тютюнопушенето увеличава рисковете от катаракта (перде), дегенерация на макулата и необратими увреждания на ретината, водещи до слепота.

Да запазим здравето на очите!

Това се случва, защото химикалите в цигарения дим, който поглъщат пушачите, съдържа отровни вещества, свиващи кръвоносните съдове. Намаленият приток на кислород и хранителни вещества към очната тъкан води до нейното увреждане.

Не носите очила, а са ви необходими

Когато в окото са налице изменения, налагащи носенето на диоптрични очила или лещи, трябва да ги носите. Ако отказвате да го правите, това може да влоши състоянието на очите ви и да предизвика по-сериозни усложнения. Носенето на очила също така ви предпазва от рискове от други наранявания, свързани с влошеното зрение, например травми вследствие на недобра преценка на разстояния, стъпала, бордюри.

Не наблягате на зеленчуците

Зеленчуците са изключително важна част от диетата, включително и от гледна точка на доброто зрение. Във всички тях се съдържат различни антиоксиданти и витамини, които са от голямо значение за очите. В различните цветове зеленчуци се съдържат различни вещества, ето защо трябва да се стараете да спазвате разнообразие в консумацията на цветни зеленчуци, особено оранжеви и тъмнолилави.

Забравяте да носите слънчевите си очила

Няма значение кое време от годината е, слънчевите очила са необходимост за вашите очи. Вредните UV-лъчи са налице дори през зимните месеци. Ето защо в по-осветените дни е задължително да не забравяте да слагате слънчевите си очила с UV-защита. Това ще запази очите ви здрави по-дълго.

Не правите почивки, когато работите на компютър

Продължителното седене пред екрана е вредно за очите, колкото и защитен да е мониторът ви и колкото и добри да са очилата ви за работа с компютър. Ако работата ви е свързана с взиране в електронно устройство, с цифри или с редактиране на текстове, таблици, важно е да знаете, че на всеки 20 минути очите имат нужда от почивка.

Как да върнем белотата на очите си?

Достатъчно е да погледнете навън през прозореца за минута-две. Станете да се разходите до тоалетната, кухнята, кошчето за боклук. Това ще даде почивка не само на очите, но и на тялото ви от продължителното седене.

Коментирай