Здраве и красота

Полезните свойства на джинджифиловата вода

Защо да я пием по-често

18.01.2019г. / 11 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добре е, че природата ни е осигурила необходимите продукти, които да се грижат за здравето ни. В противен случай трябва да разчитаме само на медикаментите, които имат немалко странични ефекти върху организма. Необходимо е само да знаем кои хранителни продукти от природата за какво помагат.

Джинджифилът е един такъв прекрасен пример за полезна храна с много качества. Този корен съдържа активни вещества, които имат мощен противовъзпалителен ефект.

Консумацията на пресен корен от джинджифил не понася на всеки заради острия му силно пикантен вкус. Затова пък на помощ идва джинджифиловата вода или джинджифиловият чай. Можете да си приготвяте гореща отвара от корена, а можете и да я пиете охладена.

Отслабване с чай от джинджифил – рецептата на Деми Мур

Прави се лесно, като в тенджера с вряща вода пуснете ½ корен нарязан джинджифил и го оставите да се вари 10 минути. Водата се прецежда и се пие топла или изстинала в зависимост от предпочитанията.

Кои са най-важните ползи от джинджифиловата вода?

Помага срещу гадене

Водата с джинджифил има мощен потискащ позивите за повръщане ефект. Тя помага при сутрешно гадене по време на бременност, гадене заради прием на лекарства или химиотерапия, гадене, свързано с хранителни проблеми или предменструален синдром.

Това, което прави джинджифиловата вода така ефикасна при гадене е, че ускорява придвижването на храната от стомаха към червата. Това спомага за по-ефективното храносмилане в тънките черва.

Облекчава менструални болки

Много жени страдат от тежък менструален цикъл. Понасянето на симптомите доста често е трудно. На помощ идва джинджифиловата вода, която потиска не само гаденето, но и спазмите, болките, тежестта и подуването в корема. Благодарение на противовъзпалителните си вещества джинджифилът облекчава болки и в други области на тялото.

Балансира кръвната захар

Още една чудесна причина да пиете вода от джинджифил всеки ден. Тази полезна напитка допринася за контрола на нивата на глюкозата и инсулина в кръвта, заради което е полезна не само за диабетици, но и застрашените от диабет. Особено полезна е при страдащи от диабет тип 2 и инсулинова резистентност, тъй като подобрява чувствителността на клетките към инсулина.

Мед, джинджифил и лимони за силен имунитет

Топи мазнини

Пикантният вкус на джинджифила идва от активните съставки в него. Те имат и друга много важна функция – ускоряват разграждането на мазнини. Това може само да ви радва, тъй като топенето на излишната мастна тъкан ще бъде по-лесно, ако пиете джинджифилова вода.

Намалява риска от поява на хронични заболявания

Силните антиоксиданти в джинджифила помагат не само за потискане на възпаленията, но и за предпазване от редица опасни за здравето хронични заболявания, включително рак, сърдечносъдови болести, болести на обмяната на веществата, хормонален дисбаланс.

Коментирай