Здраве и красота

6 вида чай за красива и здрава кожа

Забавят появата на бръчки

30.01.2019г. / 10 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви напитки включва ежедневното ви меню? За да бъдем в добро здраве и форма е хубаво да отделим време и за ароматна чаша чай. Ако сте любители на тази напитка, днес искаме да споделим с вас 6 вида чай, които се грижат за кожата. Как, вижте в следващите редове.

Антистареещ ефект – ройбос

Този ароматен чай не само гали сетивата ни, но действа антистареещо. Той съдържа добри количества антиоксиданти, цинк и алфа-хидрокси киселини, на което се дължи способността му да предотвратява загубата на важните мазнини под кожата.

Антиоксидантният арсенал, който си набавяме с неговата консумация, осигурява ефективна защита срещу вредни свободни радикали. Не на последно място, цинкът, който съдържа, помага за корекция на хормоналния дисбаланс, а той пък предизвиква поява на акне.

За подмладяване – бял чай

Белият чай има чудесен вкус. Той подобрява метаболизма, помага в изгарянето на излишните мазнини, богат е на антиоксиданти, а редовната му консумация и прилагане върху кожата, действа подмладяващо. Забавя процеса на стареене, забавяйки разграждането на колагена и еластина.

За намаляване на кожните възпаления – зелен чай

Чудесна напитка и грижа за кожата. Зеленият чай намалява възпалението, поддържа здравите клетки на кожата и може да ѝ помогне да се предпази от вредните слънчеви лъчи отвътре навън. Това се дължи на високото съдържание в него на ECGC, който е важен антиоксидант, реактивиращ умиращите кожни клетки.

За хормонално акне – чай от мента

Страдате ли от хормонално акне? Тогава добавете към ежедневното си меню чай от мента. Ароматът на билката има антиандрогенен ефект, който може да помогне за подобряване на хормоналния дисбаланс и да предотврати секрецията на излишен себум от кожата. Също така, ментата съдържа както фенолни киселини, така и флавоноиди, които са две форми на антиоксиданти, които също намаляват риска от увреждания, причинени от свободните радикали.

За облекчаване на стреса – чай от лайка

Лайката е една от най-полезните билки срещу стрес. Ето защо можем да пием чай от нея преди сън. Лайката има спазмолитично, анксиолитично, антибактериално и антимутагенно действие. Активните ѝ съставки включват противовъзпалителни флавоноиди и кумарин, които помагат за предотвратяване и намаляване на възпалителните лезии на акне.

Свързани статии

Лайката е идеална за намаляване на стреса, което е от решаващо значение за здравето и красотата на кожата. Тя както останалите изброени чайове може да се прилага върху кожата като отвара, да се добавя към домашни маски.

За естествен блясък – хибискус

Червеният флорален чай е богат на витамини, които могат да помогнат на кожата да подобри своя блясък. Хибискусът е с високо съдържание на витамин С и е добър източник на витамини А, В1, В2, цинк и желязо. Също така има естествени алфа хидрокси киселини и омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за поддържането на здрава кожа, коса и нокти.

Коментирай