Здраве и красота

Ежедневни навици, които правят мазната кожа още по-мазна

6 грешки от бюти рутината, с които омазняваме кожата допълнително

15.04.2021г. / 12 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната кожа е сред най-често срещаните състояния, с които жените се сблъскват и колкото и да не им се иска, се налага да търпят и да полагат специфични грижи. Това, с което козметиците ни успокояват е, че поне при дамите с мазна или смесена кожа появата на бръчки и фини линии ще е по-късно в сравнение с жените със суха кожа. Поне едно позитивно следствие от вечно лъщящата кожа, която никоя жена не иска да има.

Все пак, не бива и да се оплакваме прекалено, тъй като съвременните козметична и фармацевтична индустрии ни предлагат огромно разнообразие от продукти, с които да ограничим неприятното омазняване. Нека ги използваме, но разумно, защото всяко прекаляване с даден продукт или процедура има и не толкова благоприятни ефекти. За да не правим едни и същи грешки, и да се въртим в порочен кръг, правейки мазната кожа още по-мазна, е добре да избягваме определени неща в ежедневната бюти рутина. Ето някои от тях:

Миете се повече от 2 пъти на ден

Когато челото или носа ви лъщят силно през деня е съвсем разбираемо желанието ви да измиете тези зони. Прекалено честото миене е вариант да се почувствате по-комфортно, но само за кратко. В дългосрочна перспектива това няма да ви помогне да се отървете от мазната кожа, а напротив, тя започва да произвежда още повече естествени масла и да се омазнява повече. А от честото миене и употреба на различни продукти, някои от които по-агресивни, може да раздразните кожата.

Опитайте се да миете лицето два пъти на ден – един път сутрин и един път вечер.

Пропускате овлажнител

Ако кожата ви е мазна, може би правите грешката да си мислите, че нямате нужда от овлажнител, но не е така. Пропускането на овлажнител може да направи кожата още по-мазна. Според Стенли Ковак, козметик, добавянето на овлажняващ продукт в ежедневната бюти рутина всъщност спомага да се редуцира омазняването, тъй като забавя производството на себум.

Използвате продукти, които запушват порите

Ако имате повишено омазняване на кожата, повечето козметици съветват да стоите надалеч от продукти, които биха могли да запушат фоликулите или порите. Те ще повишат появата на черни точки и комедони. Подбирайте продукти, които се водят некомедоногенни.

Ексфолирате твърде грубо

В желанието си да премахнете неприятното омазняване и лъщене на кожата се изкушавате да използвате продукт, който ексфолира по-агресивно. Но дерматолозите изказват мнение, че използването често на скраб за лице спомага за повишено омазняване. Вместо агресивно да ексфолирате, използвайте продукти със салицилова киселина. Тя има свойството да разтопява естествените масла, което ѝ позволява да влезе в порите и да подсуши мазната кожа.

Прекалявате със салициловата киселина

Да, вече я споменахме като задължителен елемент от почистването на лицето. Но колкото и да е чудесна тази киселина, трябва да сме внимателни с употребата ѝ. Тя спомага да ексфолираме кожата и да премахнем мъртвия слой клетки, които запушват порите. Но все пак, ако я използвате твърде често, може да причините прекомерно изсушаване на кожата. В отговор на това, тялото започва да произвежда още повече масла, кожата става по-мазна, лъщяща, и уязвима спрямо появата на акне.

Използвате мазен грим

Дерматолозите препоръчват, ако имате мазна кожа, да избирате продукти без добавени масла, най-вече фон дьо тен, коректори и бази за грим.

Коментирай