Здраве и красота

Масло от черен кимион за здрава и бляскава коса

Помага и при косопад

19.02.2019г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от черен кимион има разнообразни полезни действия за здравето, благодарение на веществата в състава си. Добива се от семената на растението чрез пресоване или дестилация. В черния кимион се съдържат голямо количество антиоксиданти, палмитинова и линолова киселина, както и желязо, фосфор, цинк, мед и витамини от група В.

За какво е ефикасно маслото от ший?

Заради полезните си качества маслото от черен кимион е средство, използвано от векове в подкрепа на красотата и най-вече здравето на косата.

Кои са неговите основни ползи?

За бърз растеж на косата

В дланите си втрийте 2 супени лъжици масло от черен кимион. Масажирайте с пръсти и длани косата по цялата ѝ дължина, като наблягате на скалпа. Постепенно придвижвайте пръсти надолу по протежение на косъма, за да попие маслото до върха.

Оставете да подейства 30-40 минути, след това измийте с лек шампоан. Потупвайте косата, за да я попиете, не разтривайте с кърпата.

За предотвратяване на косопад

Прилагането на масло от черен кимион 2-3 пъти в седмицата забавя процеса на стареене в скалпа и косъма, като това укрепва косата и предотвратява нейното окапване. Намалява се възпалението в скалпа, благодарение на противовъзпалителните съединения в това масло. В допълнение се облекчават състояния, като пърхот, лющене, дразнене, зачервяване, които също са признак на възпалителни процеси.

Свързани статии

Възстановява косата

Подхранващите вещества в маслото от черен кимион стимулират директно фоликулите на косъма, което прави израстването на нова здрава коса по-лесно и бързо. Това помага и за възстановяване на паднала коса.

6 ползи от употребата на масло от камфор

Антистареещ ефект

Маслото от черен кимион може да допринесе за забавяне процесите на стареене в скалпа и косъма, като по този начин се намалява побеляването на косите и се отлага във времето.

За по-силна коса

Ако косата ви се къса и цъфти, маслото от черен кимион е точно за нея. То има свойството да подхранва и заздравява. Прилагането му 2-3 пъти в седмицата подобрява структурата на косъма, изглажда го и го прави лъскав и еластичен.

Коментирай