Здраве и красота

Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето

Дава енергия и помага в отслабването

16.04.2018г. / 07 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да балансирате щитовидната жлеза, да се погрижите за здравето на очите и да консумирате вкусен и полезен продукт, който няма много мазнини и не би повишил нивата на холестерола ви?

Отбийте се в най-близкия биомагазин и попитайте за гхи. Гхи е пречистено масло, част от индийската, непалската кухня, препоръчано от аюрведа. Неговите вкус, аромат и цвят, зависят от вида масло, което е използвано за приготвянето на гхи. Така например може да намерите и кокосово гхи или такова приготвено от краве масло.

Още за ползите от консумацията му вижте в следващите редове.

Гхи има висока точка на задимяване (250 ° C или 482 ° F). Може да готвите, печете, пържите с него и то няма да се разпада на свободни радикали като много други масла.

Пречистеното масло не се разваля лесно, така че няма нужда от охлаждане. Ако страдате от лактозна непоносимост, консумацията на гхи не би трябвало да ви навреди, тъй като при приготвянето му премахват млечния белтък и холестерина.

Консумацията на гхи ще достави на организма ви мастноразтворими витамини А и Е.

Този ценен продукт е богат и на витамин К2 и конюгирана линолова киселина – антиоксидант с антивирусни свойства. От друга страна, витамин К2 е изключително важен за здравето на костите, кожата, намалява риска от образуването на плаки в артериите и развитието на сърдечни проблеми.

Колко време трябва да накисваме ядките и семената във вода?

Друго важно нещо, което трябва да знаете за консумацията на гхи е, че е богато на мастни киселини със средна верига, които се абсорбират директно от черния дроб и се изгарят като енергия. Ако се занимавате активно със спорт, може да използвате гхи като постоянен източник на енергия.

Обикновено когато чуем думата „масло“, никога не бихме я свързали с диета и отслабване. Но гхи е от тези полезни мазнини, които спомагат за изгарянето на излишните такива в организма.

Ежедневната консумация и прилагането на гхи могат да бъдат много полезни за вашата кожа. Маслото е добър овлажнител, подхранва сухата кожа, напуканите устни, спомага за намаляването на тъмните кръгове под очите и по-бързото възстановяване на кожата след повърхностни изгаряния.

Как да балансирате чакрите си

Ако страдате от лошо храносмилане, консумацията на гхи може да облекчи неразположенията ви. Благодарение на него се стимулира секрецията на стомашна киселина, като по този начин се подпомага и храносмилането. Доброто храносмилане и състояние на червата е пряко свързано с добрия имунитет, с метаболитните процеси в организма.

Свързани статии

Гхи съдържа мастна киселина с къса верига, която киселина е свързана с имунния отговор, намалявайки възпалението в организма. Консумацията му не забавя процеса на разграждане на храна, както някои други масла.

Всички сме чували за антиоксидантите и тяхната полза за здравето. Пречистеното масло е отличен източник на антиоксиданти. Консумацията му помага за увеличаване на способността на тялото ви да абсорбира витамини и минерали от други храни, които приемате. Това от своя страна поддържа здрава имунната ви система.

Ако търсите продукт, който е пречистен, без съдържанието на сол, трансмазнини, добавки, консерванти, вашият продукт е гхи.

Коментирай