Здраве и красота

Маски със свинска мас за красиви кожа и коса

Маста осигурява важни хранителни елементи

16.02.2019г. / 18 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приготвяне на ястия, масленки, соленки, домашни лекове за кашлица... Свинската мас винаги намира място в кухнята. Продукт, който е богат на важни хранителни елементи, от които кожата и косата ни се нуждаят, като:

Витамин D – антиоксидант, противовъзпалително вещество, което забавя процеса на стареене. Заедно с витамините А и Е, предотвратява загубата на влага, премахва сухотата, като оставя кожата кадифена и мека.

Свинската мас е богата и на холин (витамин В4), който активно участва в кръвообращението. Холинът стимулира активността на кожните клетки, участва в регенерацията. С негова помощ косата става по-силна и красива.

Свинска мас – новата суперхрана?

Витамин Е – благодарение на него, кожата ни е по-гладка за по-дълго време, тъй като този витамин насърчава обновяването на клетъчното ниво. Предпазва и косата от вредното въздействие на околната среда, отговаря за доставянето на кислород.

Ретинол (А) – предпазва от сухота, нормализира функционирането на мастните жлези на скалпа, изглажда, стимулира клетъчната активност. Придава на косата блясък, еластичност на кожата.

Желязо – укрепва космените фоликули, като регулира циркулацията на полезни вещества. То работи по-добре с витамини А и от групата В.

Ползите за здравето от козята мас

Цинк – контролира кръвообращението на кожата в областта на скалпа и лицето. Спомага за деленето на клетките, придава на косата блясък, сила. Цинкът насърчава по-бързото възстановяване на кожни рани и такива вследствие на акне.

Как да използвате свинската мас за направата на домашни маски за лице и коса? Тя успешно може да замени кокосовото масло или зехтина.

Ако искате да подхраните кожата на лицето, комбинирайте:

  • 1 с. л. мас
  • 1 с. л. мед
  • няколко капки розова вода

Всички съставки се разбъркват добре. Маската се нанася върху почистена кожа за 15 минути, след което се изплаква с хладка вода.

За да подхраните косата, комбинирайте:

  • 2-3 с. л. мас
  • 1 жълтък
  • 2 с. л. коняк

Разбъркайте добре съставките. Нанесете маската върху скалпа или само по краищата, ако косата ви се омазнява по-бързо. След 20-30 минути измийте косата си с подходящ шампоан.

При добра поносимост правете тези маски 1-2 пъти седмично.

Коментирай