Здраве и красота

Естествени методи за забавяне на пулса

Как да нормализирате сърдечния ритъм

22.02.2019г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тялото има своите природни механизми да контролира пулса на сърцето. Това е изключително сложна и съвършена система, имаща за задача да следи кръвното налягане, нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта, pH на кръвта, позиция на тялото, както и много други жизненоважни показатели, отразяващи моментното физическо и психическо състояние.

Сърдечносъдовите контролни центрове в мозъка събират данни от нервите, отговарящи за всяко звено и се стремят да поддържат сърдечния ритъм в норма.

Какви рискове за здравето крие хъркането?

Понякога се случва така, че пулсът се ускорява по различни причини, някои от които нормални и безобидни, други неподлежащи на ваш контрол и налагащи консултация с лекар специалист.

Съществуват някои естествени методи, чрез които да забавите сърдечния си ритъм, ако усетите, че е забързан и имате сърцебиене. Това не изключва, разбира се, прегледът при специалист, защото може да се касае за сърдечносъдово или друго заболяване.

Ето как можете да забавите пулса си.

Намалете или преустановете физическата си активност

Нивата на физическа активност оказват голямо влияние върху работата на сърцето. От една страна е много важно да се движим и редовно да ускоряваме сърдечния си ритъм, така нареченото кардио, защото по този начин работата на цялата сърдечносъдова система се подобрява.

От друга страна обаче, когато е налице твърде ускорен пулс, съществуват рискове за здравето, на които е по-добре да не се подлагате. Затова, ако в момента извършвате някаква натоварваща физическа дейност, забавете я или я преустановете, докато сърцето забави ритъма си.

Свързани статии

Забавете дишането си

Дълбокото вдишване и издишване е добър метод за забавяне на пулса. Кръвоносната и дихателната система работят в синхрон и зависят една от друга, така че могат и да си влияят. Взаимовръзката между дишането, сърдечната честота и кръвното налягане е позната в медицината като кардиореспираторна система.

Йогата неочаквано подобрява някои състояния

Забавянето на дишането може да забави и пулса на сърцето. Смята се, че въздухът, поеман в белите дробове дълбоко и от диафрагмата, оказва положителен ефект върху обмена на газове в дробовете и неслучайно е съществена част от йогата и медитацията в източните практики.

Отпуснете се

Психическото и емоционалното състояние оказват огромно влияние върху сърдечната честота. Динамичният начин на живот и стресът активират тези дялове на нервната система, които не се контролират волево. Резултатът е учестено дишане, ускорен пулс, понякога и повишено кръвно налягане.

Отделяйте повече време за почивка и релакс. Добре биха се отразили и успокояващи практики, като йога и медитация, които допринасят за контролирането на сърдечната честота чрез правилно и дълбоко дишане.

Коментирай