Здраве и красота

6 начина да намалите риска от болка в коляното

С напредване на възрастта започват да се появяват изменения в ставите

03.03.2019г. / 06 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коленете са едни от най-натоварените стави в човешкия скелет. Те имат нелеката задача да носят тежестта на цялото тяло, като същевременно участват във всяко движение на скелета по време на естественото придвижване в пространството. С напредване на възрастта рискът от поява на болки в тези стави, както и тяхното увреждане, нараства. Има няколко неща, които можете да направите от по-ранна възраст, за да намалите този риск и да се предпазите от болки и скованост в коленните стави, както и тяхното износване.

Облекчаване на болките в коленете

1. Стегнете бедрата.

Тялото работи като перфектно смазана машина, всяка част от която е свързана с останалите. Ето защо, за да се предпазите от проблеми с коленете е важно да им осигурите добра подкрепа. За целта правете редовни упражнения за стягане на мускулатурата на бедрата. Те също участват активно в носенето на тежестта на тялото. От значение е и силата на мускулатурата на гръбнака. Тя подкрепя и разпределя правилно тежестта, падаща върху носещите стави, каквито са коленете и тазобедрените стави.

2. Избягвайте повтарящите се движения.

Непрекъснатите повтарящи се движения са пагубни за всяка става, включително и за коленете. Упражнения или физическа дейност, свързана със специфична професия, при които се налага еднообразно движение на определени стави в тялото оказват вредно влияние, което в бъдеще води не само до болки, но и до увреда на ставата. Пример за такива дейности са тичането, колоезденето, скачането – занимания, при които най-голяма тежест пада върху коленните стави.

3. Поддържайте оптимално тегло.

Колкото по-наднормено е теглото, толкова по-голяма е тежестта, падаща върху коленните стави. Свръхтеглото намалява гъвкавостта на тялото, което с течение на времето прави ставите още по-сковани и болезнени.

4. Подобрете гъвкавостта на долната част на тялото.

Гъвкавостта е важна от гледна точка на подкрепата, която ставните връзки, сухожилия и хрущяли оказват спрямо ставата. Те трябва да са в наистина добро състояние, за да могат в съвкупност с мускулатурата да улесняват движението на коленете. Правете повече стречинг, задължително загрявайте преди упражнения. Това ще помогне за намаляване риска от болки и травми на коленете.

Храни, които трябва да избягвате, ако имате болки в мускулите и ставите

5. Пийте повече вода.

Водата е от съществено значение за предотвратяване на болките в ставите. Коленните стави съдържат хрущял, който позволява на ставата да се движи без болка. Когато тялото е дехидратирано, дори малко, обемът на хрущяла може да се намали до 70%, което увеличава триенето на костите в ставата. Триенето води до захабяване на костното вещество, болка и невъзможност за правилно движение, а в краен случай се налага и оперативна смяна на ставата.

6. Носете удобни обувки.

Носенето на правилния тип обувки може да отнеме част от натиска върху коленете. Колкото по-неудобни обувки носите, толкова по-голямо е натоварването върху тези и други стави в долния крайник. Високите токчета са един от най-големите врагове на коленете, тъй като ги държат в постоянно напрежение и нестабилност.

Коментирай