Здраве и красота

Чайове при зъбобол

За повече комфорт

12.03.2019г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зъбоболът е едно от най-честите неразположения. Обикновено се проявява, когато нямаме възможността да посетим зъболекар или пък се налага да изчакаме продължителното и бавно израстване на мъдреца, който е решил да нарушава комфорта на ежедневието ни. Консултацията със специалист винаги е препоръчителна. Въпреки това, винаги прилагаме бабини лекове, с които да намалим болката. Вижте кои чайове могат също да помогнат да се почувствате по-добре.

Зелен и черен чай

Във всеки кухненски шкаф е хубаво да има някои от тези два вида чай. Консумацията им може да помогне при зъбобол, защото както черният, така и зеленият чай съдържат танини, които спомагат за намаляване на неразположението. В допълнение, зеленият чай елиминира бактериите в устната кухина, които причиняват лош дъх.

Натурални енергийни напитки, заместващи кафето

Чай от карамфил

Една ароматна подправка, от която може да си приготвите чай. В продължение на стотици години хората са сдъвквали карамфил, за да освежат дъха си и да облекчат зъбобола. Има и по-приятен начин да се насладите на приятния аромат на карамфила – пригответе си чай от него. Според учени, подправката съдържа фенолно съединение наречено евгенол, което се използва и в стоматологията. То има анестетични и противовъзпалителни свойства.

Чай от корен на женско биле

Тази напитка се препоръчва често като домашен лек при лош дъх. Ако страдате от зъбобол, пригответе си отвара от билката. Тя има мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Също така, отварата от корен на женско биле може да помогне за елиминирането на някои видове ранички в устата.

Свързани статии

Чай от салвия

Чували ли сте за градински чай? Билка, която се използва в кулинарията. Ще я срещнете и под името салвия. Чаят приготвен от нея, може да помогне за облекчаване на зъбобола. Не забравяйте, че напитката трябва да е хладка, за да не усили неразположението ви. На стайна температура, отварата от градински чай може да се използва и като вода за уста. Само не забравяйте, че може да оцвети зъбния емайл.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е чудесна билка, която облекчава редица неразположения, сред които стомашни и коремни болки, гадене, препоръчва се при настинки. Оказва се, чаят приготвен от него също може да помогне при зъбобол.

Коментирай