Здраве и красота

Защо не трябва да заспивате гладни?

Ще се отрази на настроението ви даже и на следващия ден

11.03.2019г. / 09 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В желанието си да отслабнем често допускаме една и съща грешка – пропускаме хранене. Някои хора не си създават навика да закусват, докато други не вечерят. И в двата случая това вреди на здравето и процеса на отслабване.

Ако вечер сте си лягали, пропускайки да хапнете нещо леко за вечеря, със сигурност знаете колко трудно е да заспите поради глада или колко неспокоен е сънят ви. Това е съвсем нормална реакция на организма. Той си иска необходимото му. Споделяме няколко причини, които ще ви убедят да не пропускате здравословната вечеря.

Отразява се на мускулната маса

Тренирате интензивно във фитнеса, вдигате тежести, но си лягате гладни. Проучвания показват, че сънят на празен стомах лишава организма от важни хранителни елементи, които са необходими за изграждането и подхранването на мускулите. Когато гладувате, особено след интензивна тренировка, тялото започва да разрушава мускула за енергия. Ето защо след тренировка хапнете малко печена риба със свежа салата или по-леко месо.

Пийте достатъчно вода и не преяждайте. Комфортната пълнота в стомаха ще ви позволи да спите без смущения, докато оставяте на тялото си да извършва всичките си нощни процеси, включително възстановяване и изграждане на мускули.

Диета с яйца и цитруси

Крие риск от обилна закуска и преяждане в останалата част от деня

Редовното хранене в малки количества със здравословни храни, може да направи чудеса за вашата фигура и здраве. От друга страна пропускането на трите най-важни хранения за деня, забавя метаболизма. Още една причина да не си лягате без лека вечеря, е че на сутринта ще се събудите изключително гладни, което ще увеличи риска да закусите с нездравословни храни или да хапнете двойна порция овесени ядки.

Когато искате да отслабнете, не бива да прекалявате с количеството дори и на диетичните ви храни. Не само ще закусите обилно, но ще имате желание да приемете повече храна на обяд, междинните закуски, за да се презапасите за вечерята, която ще пропуснете. Според редица проучвания, редовните хранения осигуряват енергия и спомагат за подобряване на метаболизма, особено при хора със затлъстяване.

Хапвайте киноа, ако сте на диета, но и за красива кожа

Дефицит на енергия

Човешкото тяло се нуждае 24 часа 7 дни в седмицата от енергия, за да функционира. Необходима му е достатъчно храна, за да бъде подхранвано и да бъде ефективно, дори когато си почиваме нощем.

Заспиването на празен стомах, пропускането на вечерята, може да имат дълготраен ефект върху енергийните ви нива през останалата част от деня, както и върху разхода на излишните калории, които се опитвате да елиминирате.

Свързани статии

Липса на настроение

Заспиването без вечеря, може да се отрази и на вашето добро настроение. Според учени от Университета в Кеймбридж, нивата на серотонина, който е хормон, регулиращ поведението, започват да се колебаят, когато хората не ядат, което засяга части от мозъка, които иначе помагат на хората да контролират своя гняв и раздразнителност.

Може би сте забелязали, че когато следвате нездравословни диети, които ви карат да гладувате, вие сте по-нервни, нямате настроение. За да бъдете усмихнати, осигурете си лека и здравословна вечеря. Нека имате усещането, че не сте напълно сити, но в никакъв случай не пропускайте това хранене за деня.

 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )