Здраве и красота

15 малки промени, които предпазват сърцето ви

Сърдечносъдовите заболявания засягат все повече млади хора

27.08.2021г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възрастовата граница на заболяванията на сърцето и кръвоносната система спада с всяка година. Смъртните случаи при млади хора, причинени от инфаркти и инсулти също зачестяват. Начинът на живот, който водим, влияе изключително негативно на здравето на сърдечносъдовата система. От това произтичат и здравословните проблеми, свързани с нея, а и не само.

За щастие можем да направим някои малки промени в начина си на живот всеки ден, които намаляват значително риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти, причинени от тях.

За какво може да е симптом нощното изпотяване?

1. Правете си редовни профилактични прегледи.

Най-добрият подход е превенцията. За да бъде сърцето ви здраво, трябва да сте наясно с актуалното му състояние. Не пропускайте профилактични прегледи при личния ви лекар. Той ще прецени дали се нуждаете от допълнителни изследвания.

2. Смесвайте тренировките.

Редувайте кардио тренировки със силови упражнения. Това подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това допринася за контрола на кръвното налягане.

3. Спрете пушенето.

Ако пушите, спрете веднага без да отлагате и без да се опитвате просто да намалите цигарите. Този вреден навик създава предпоставка за свиване на кръвоносните съдове и повишава риска от инфаркт.

4. Спете достатъчно.

Липсата на достатъчно сън и безсънието увеличават сърдечносъдовия риск. Организмът се нуждае от 8 часа здрав сън, за да успее да извърши необходимите регенериращи процеси. В противен случай всички органи и системи се затрудняват, в това число и сърцето.

5. Наблегнете на зеленчуците.

Консумацията на зеленчуци помага за намаляване на лошия холестерол, който е един от факторите за отключване на сърдечносъдови заболявания и е една от основните причини за запушване на кръвоносен съд. Яжте достатъчно зеленчуци всеки ден, за да доставите на организма си нужното количество полезни въглехидрати, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

6. Яжте по-малко червено месо.

Червеното месо е един от причинителите на сърдечносъдови заболявания и в частност коронарна болест на сърцето. Набавяйте си полезните протеини от други видове месо – постни бели меса, риба и богати на растителни протеини зеленчуци.

Ключът към преодоляването на сърдечния инфаркт

7. Хранете се рано.

Колкото по-ранна е вечерята ви, толкова по-добре за здравето ви, а и за талията ви. След няколко седмици тялото ви ще започне да се чувства значително по-добре.

8. Ако ядете сладко, нека то е черен шоколад.

Шоколадът, който съдържа най-малко 60% какао е полезен за сърдечносъдовата система заради богатото наличие на антиоксиданти, полифеноли и други компоненти.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
niamam naru6enia v izbroenite ne6ta . no vuzrastta i dosega izrabotenoto , si kazvat dumata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време