Здраве и красота

Как да забавим появата на бръчки около очите?

Един от най-големите издайници на възрастта са бръчките тип „пачи крак“

30.08.2020г. / 11 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои от бръчките и фините линии на лицето са невъзможни за избягване. Те се появяват, колкото и грижи да полагаме за отлагането им във времето. Но с напредъка на годините е неизбежно – кожата се отпуска и губи своята еластичност, което неминуемо води до поява на бръчки, особено на най-неприятните от тях, а именно тип „пачи крак“. Макар да не е възможно съвсем да забавим появата им, можем поне да влияем на състоянието на кожата, така че да не се задълбочат.

Ще ви дадем няколко насоки какви грижи е добре да полагате редовно, за да забавите възможно най-дълго появата на бръчките и фините линии.

Никога не е твърде рано да мислите за превенция на бръчките

Това не означава, че сте песимистично настроени, а че мислите в перспектива и искате да защитите кожата и красотата си. И в това няма нищо лошо, а е похвално. Ранната грижа и превенция на фините линии и бръчки може да ви се отплатят с времето, и тези белези на възрастта да започнат да се появяват на много по-късен етап. Можете да започнете с прилагане на крем против бръчки, съобразен с вашата възраст.

При избора на подходящ продукт трябва да имате предвид вашия тип кожа. Придържайте се към избор на продукти, които са некомедоногенни, особено ако сте предразположени към поява на черни точки и пъпки. Добре е да изберете крем, който няма да запушва порите.

В зоната около очите прилагайте само околоочни кремове, тъй като те са съобразени с нежната и деликатна кожа в тази област.

>> Антистареещи тайни, които удължават живота <<

Натурални средства

Макар да не са така ефективни както специално създадените формули за превенция на бръчките, има много натурални методи, с които да се опитате да подхраните и да защитите кожата си във времето.

Алое вера

Това невероятно растение е известно най-вече със свойствата си да облекчава болка и рани от изгаряне, не толкова със силата си да оказва превенция на бръчките. Това, което е прекрасно при алое вера е, че ако отглеждате растението у дома, дори не е необходимо да купувате специални екстракти и продукти. Достатъчно е да изстискате малко от неговия гел, съдържащ се в листата и да го наложите на фините линии на лицето. Може да го използвате като маска и да го измиете след 10-15 минути. Можете да го оставите и през нощта на лицето. Ако искате, може да комбинирате гела от алое вера с капсула витамин Е, за по-мощен антиейдж ефект.

>> Сияйна кожа: инструкции за приложение <<

Маска с авокадо

Тези плодове са пълни с антиоксиданти, витамини и полезни мазнини. В тях се съдържат големи количества витамини Е и C, които са добре познати със свойството да предотвратяват появата на бръчки и фини линии. Авокадото е полезно и за директна консумация, но и като съставна част от маска за красота.

>> Домашна натурална маска с подмладяващ ефект <<

Кокосово масло

Също както в авокадото, така и в кокосовото масло има много големи нива на витамин Е, както и други ценни вещества, които спомагат за възстановяване на наранена тъкан. Суровото кокосово масло, което не е рафинирано, е прекрасен вариант за овлажняване и подхранване на кожата. Много подходящо е за нанасяне в зоната около очите, но тъй като ще омазни кожата и може да я направи твърде лъскава, е добре да го нанасяте вечер преди лягане.

>> 7 вредни навика, които ускоряват стареенето <<

Коментирай