Здраве и красота

Антистареещи тайни, които удължават живота

Намалете глутена до минимум

04.04.2019г. / 11 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отказване от тютюнопушене, грижа за други, смях, изключване на трансмазнини и преработени храни, разумна консумация на алкохол и правилният подбор на напитки, поддържане на здравословно тегло, са само част от антистареещите тайни, които не само ни помагат да изглеждаме по-млади и привлекателни, но и удължават живота. Кой не иска да живее по-дълго и да се радва на добро здраве... Споделяме още няколко тайни, които са ви добре известни.

Не на захарта!

Захарта увеличава процесите на стареене, споделя Антъни Юн – американски пластичен хирург, автор на „The Age Fix: A Leading Plastic Surgeon Reveals How to Really Look 10 Years Younger“. Консумацията на захар, подсладени напитки, сладкиши и т. н. не само увеличава риска от диабет и наднормено тегло, но ни кара да изглеждаме по-възрастни.

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Намалете глутена до минимум

Безглутеновото хранене е не просто мода. Много хора не подозират, че имат чувствителност към глутена. В резултат може да страдат от кожни проблеми, наднормено тегло, възпаления на храносмилателната система, ускорени процеси на стареене.

Хранете се с цветовете на дъгата

Цветните плодове и зеленчуци са богати на антистареещи антиоксиданти. Те подобряват здравето, но и забавят процесите на стареене.

Правете си прочистващи дни

Прочистващите дни, които преминават само в консумацията на свежи плодове, зеленчуци и ядки, сокове, менюто, което изключва за няколко дни млечни и месни продукти, доказано има антистареещи ползи за тялото ни. Изследователи от Харвардския университет установиха, че краткосрочното „гладуване“ може да увеличи продължителността на живота, да забави стареенето и да подобри здравето ни.

Най-полезните въглехидрати за поддържане на кръвната захар (галерия)

Противодействайте на стреса

Стресът и напрежението са навсякъде край нас. Макар че е трудно да останем винаги спокойни, можем да променим начина, по който реагираме на ситуациите. Повече за правилото 90/10 може да прочетете тук. Но не бива да забравяме и за добрите практики, като медитация, дълбоко дишане, ароматерапия, масаж, спорт, които имат положителен ефект върху нивата на тревожност.

Не забравяйте за витамин D

Недостигът на витамин D се свързва с множество заболявания, които могат да съкратят живота ни. Освен това слънчевият витамин също ни помага да намалим риска от депресия.

Свързани статии

Не се застоявайте

Обездвижването увеличава значително риска от всякакви заболявания и състояния, които могат да съкратят живота. Специалисти съветват да не седим повече от два часа и да ходим поне по две минути на всеки два часа.

Не пропускайте средиземноморския начин на хранене

Известен още като средиземноморска диета. Тя включва богата гама от антистареещи храни, които удължават теломерите, а стареенето зависи от тяхната дължина. За някои храни, като яйца, зехтин, кафе, риба, зелени зеленчуци, учените смятат, че могат да спомогнат за удължаване на теломерите.

Коментирай