Здраве и красота

6 неща, които се случват с тялото, ако ядете ленено семе всеки ден

За здравословните му ползи

03.07.2019г. / 14 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лененото семе е известно още от Древен Египет. Ползите му за здравето са накарали император Карл Велики да създаде специални закони, за да популяризира консумацията на лененото семе сред населението на Свещената Римска империя.

Семето на лена наистина заслужава специално внимание, защото ползите за здравето му са доказани от учените днес. То допринася за цялостното подобряване на здравословното състояние. Ето как.

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

Понижава риска от рак

Лененото семе е изключително богато на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. В него се съдържат също и голямо количество фибри, които заедно с останалите компоненти правят вероятността организмът да страда от рак на по-късен етап по-малка.

Лененото семе съдържа 800 пъти повече лигнани, отколкото останалите растения. Тези вещества имат мощни антиоксидантни свойства и въздействат благоприятно на естрогена. По този начин предпазват от рак на гърдата.

Понижава кръвното налягане

Лененото семе балансира стойностите на кръвното налягане. Канадско изследване, за което сайтът brightside.com пише, констатира, че хората, които консумират по 30 г ленено семе на ден в продължение на 6 месеца, имали по-ниско кръвно налягане. То подпомага въздействието на медикаментите за контрол на кръвното налягане, което го прави важен помощник на хипертоници и хората, попадащи в рискова група.

Намалява риска от инфаркт

Тъй като е много богато на омега-3 и антиоксиданти, лененото семе подкрепя цялостното здраве на сърдечносъдовата система, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Стимулира перисталтиката на червата

Само една супена лъжица стрито ленено семе на ден е достатъчна, за да подобри движението на мускулатурата на червата, правейки ги по-подвижни. Фибрите в лененото семе са естествен полезен пребиотик, подхранващ полезните чревни бактерии и допринасящ за размножаването им.

Какво се случва с тялото, ако ядете повече фибри?

Фибрите помагат и в контрола на кръвната захар, респективно диабета, както и за понижаване на холестерола.

Поддържа нивата на кръвната захар

Милиони хора по света са засегнати от диабет тип 2 и метаболитен синдром. При тях рискът от отключване на инсулинозависим диабет тип 1 са по-големи. Изобилието от фибри и антиоксиданти в лененото семе намалява този риск.

Полезно в отслабването

Лененото семе ускорява метаболизма и помага да отслабнете, ако спазвате здравословна диета и правите упражнения редовно. Процесът на редукция на теглото се ускорява благодарение на лененото семе.

Коментирай