Свободно време

Правилото 90/10 – по-малко проблеми, повече щастие

Как да контролирате емоциите си

20.06.2019г. / 13 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневно ни се случват толкова много неща. За повечето от тях казваме, че са случайност. Как минава един ваш ден? Знаете ли, че до голяма степен ние самите определяме какво ще ни се случи, как ще протекат събитията. В следващите редове ще ви запознаем с принципа на писателя и лектор Стивън Кови, известно още като правилото 90/10.

Според него, ние не можем да контролираме само 10% от събитията в живота си, като забавен полет, развалено устройство, забавяне на градски транспорт. Но това, което можем да контролираме са нашите реакции в тези моменти.

Останалите 90% от нещата, които ни се случват през деня са резултат от нашите емоции и действия, провокирани от тях. Все още ли мислите, че това, което ви се е случило или ще ви се случи днес е просто случайност?

Ето един пример.

Сутрин, закуска и детето случайно разлива напитка върху бялата ви риза. Вие скачате гневни, започвате да викате към детето, половинката си. Отивате да се преоблечете и връщайки се, виждате, че детето плаче, не е довършило закуската си и денят тръгва зле за всички. Вечерта напрежението все още се усеща.

Защо? Защото вашата реакция към ситуацията е погрешна.

Свързани статии

А реакцията ви можеше да бъде съвсем различна. Детето ви залива с напитка и започва да плаче. Вие го успокоявате, като му напомняте следващия път да бъде по-внимателно. Преобличате се, обстановката вече се е хармонизирала, всички отиват към работа и училище по-спокойни и усмихнати.

Денят ще може да продължи с положителна нагласа. Сами виждате една история, която започва по два различни начина. Вторият вариант ни показва как да ползваме правилото 90/10 и да бъдем по-щастливи и продуктивни. Правило приложимо в много ситуации, което може да ни спести много нерви и разправии.

 

Коментирай