Здраве и красота

5 метода за отслабване, които не действат

Митове, на които да не се доверявате

12.09.2021г. / 06 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Борбата с килограмите е трудна. Когато постигането на успеха е трудно, нормално е да искате да опитате различни методи за редуциране на теглото, само и само да постигнете мечтаното тяло. Вместо да губите време и усилия в следването на погрешни стратегии, вижте на кои съвети за отслабване не трябва да се доверявате и кои методи за редуциране на теглото не дават резултат.

Стратегия №1 – Избягвайте въглехидратите, за да стопите мазнините

Популярно е схващането, че въглехидратите са враг, който трябва да се елиминира, за да отслабнете. Това не е вярно. Това важи единствено за захарите и рафинираните въглехидрати, но не за естествените природни продукти, които съдържат полезни въглехидрати, като плодовете и зеленчуците.

15 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае

Въглехидратите не предизвикват напълняване, ако бъдат консумирани точните такива. Това са пълнозърнести храни с високо съдържание на бавно разграждащи се въглехидрати, като сладки картофи, овес и киноа. Те дори помагат за редукцията на теглото.

Стратегия №2 – Пиете добавки за отслабване

Изследванията показват, че 34% от хората, които се опитват да отслабнат, са използвали хранителна добавка за отслабване или ускоряване топенето на мазнини в някакъв момент от живота си. За съжаление, много добавки имат съвсем слаб ефект в потискането на апетита и ускоряването на метаболизма. Повечето от тях не помагат в постигането на целите.

Стратегия №3 – Правите повече упражнения за отслабване

Напълно достатъчно е да правите едночасови тренировки няколко пъти в седмицата, за да отслабнете. Прекаляването с упражненията има обратния ефект. Този подход стресира организма, провокира го да забави метаболизма, за да се справи с него, освен това предизвиква загуба на мускулна маса.

Стратегия №4 – Вегетарианство или веганство за отслабване

Някои хора избират да елиминират месото и животинските продукти, смятайки, че те са най-калорични и причиняващи наднормено тегло. Протеините и мазнините в тези продукти обаче са жизненоважни за организма. Те изграждат клетките и участват в редица метаболитни процеси. Достатъчно е да спрете консумацията на преработени храни и пакетирани продукти, съдържащи вредни съставки, за да отслабнете.

10 трика за бързо отслабване

Стратегия №5 – Хранене на няколко малки порции

Това е един от онези митове за храненето и отслабването, които никога няма да изчезнат. Винаги се намират негови поддръжници, които съветват да се яде по малко, но често. Истински ефективната стратегия за отслабване е контролът на броя и вида на калориите, които приемате. Ако той не надвишава енергийния разход, отслабването ще се случи ефективно и по-бързо.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати