Здраве и красота

3 съставки за отслабване, препоръчвани от диетолози

Спомагат за изгарянето на излишните килограми

21.04.2019г. / 16 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Правилното хранене е основният фактор за добро здраве и фигура. Съставянето на здравословна диета, с която да не гладуваме, но да ни помага да отслабваме ефективно, невинаги е лесно. Има някои съставки, препоръчвани от диетолози, които ускоряват отслабването. Споделяме три от тях.

Червена боровинка

Червената боровинка е известна със своите прочистващи свойства, елиминиращи бактериите свързани с възпалението на пикочните пътища. Малките червени плодчета са с високо съдържание на витамин С, както и на лимонена, олеинова и бензоена киселина. Консумацията им ни осигурява витамини от група В, витамин К, каротин, пектин, танини, йод, мед, желязо, манган, бор, магнезий, фосфор, калий, калций и етерични масла. Но ключовата съставка в тях, която спомага за отслабването се нарича урсолова киселина.

В 10 г червени боровинки се съдържат около 1000 мг от нея. Тя спомага за изгарянето на излишните калории, както и за мускулния растеж и подобряване на метаболизма. Добавете тази полезна съставка за отслабване към закуската си, салатата или я приемайте под формата на чай.

Не яжте тези храни, ако искате да стопите корема

Семена от чия

Чията е суперхрана и една от най-препоръчваните съставки за отслабване от диетолози. В 100 грама сухи семена се съдържат около 31% мазнини, сред които и омега-3 и омега-6 мастни киселини, 17% протеини, 42% въглехидрати, от които 34% са фибри. При контакт с течност, чията може да увеличи обема си до 12 пъти, образувайки желеподобна текстура. Само 1 грам от нея може да абсорбира 25 мл течност.

Семената са едни от най-полезните за здравето на храносмилателната система. Спомага за по-добрата перисталтика на червата, за елиминирането на токсините, спомага за забавяне усвояването на храната, което означава че за деня ще приемем и по-малко калории.

Как нередовното изхождане вреди на здравето

Консумацията на чиа намалява холестерола. Също така се смята, че съдържа 5 пъти повече калций от млякото, 2 пъти повече калий от бананите, 15 пъти повече желязо от спанака, 4 пъти повече селен от лененото семе. Три пъти повече антиоксиданти от боровинките и 6 пъти повече протеини от бобовите растения. С тях може да си приготвяте диетични десерти, да ги добавяте към смути и кето десерти, да ги хапвате с кисело мляко.

Свързани статии

Авокадо

Когато искаме да отслабнем е важно в диетата да включим и мазнини, които спомагат за изгарянето на излишните такива, като авокадото. То се отличава с високо съдържание на L-карнитин, естествена аминокиселина, свързана с витамини от група В, която е и мощен антиоксидант. L-карнитин оказва положително влияние върху метаболизма на мазнините.

Консумацията на авокадо ще ви осигури и мононенаситени мазнини, които понижават нивата на холестерола, фибри, които прочистват храносмилателната система от токсини. Когато отслабваме е важно и да следим за калиево-натриевия баланс. Калий можем да си набавим не само от бананите, но и от авокадото. Добавете го към закуските си, здравословните сандвичи, салатите, смутитата.

Коментирай