Здраве и красота

Хранителни елементи, които понижават кръвното налягане

Не допускайте дефицит на магнезий

06.05.2019г. / 07 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат високото кръвно налягане тихият убиец. Може да е част от живота ни без да подозираме. Главоболието, което отминава е един от най-честите симптоми, че нещо не е наред с кръвното ни, който често подминаваме. Причините за хипертонията се крият в стреса, начина ни на живот, прием на медикаменти, наследственост и други.

Знаем че редовната физическа активност и здравословно хранене могат да допринесат за регулиране на неговите стойности. Но има и някои хранителни елементи, които оказват благоприятен ефект. Важно! Преди техния прием се консултирайте с лекар.

Масло от крил

Маслото от крил се получава от зоопланктон, подобен на скаридите (повече за него прочетете тук). То е отличен източник на омега-3 мастни киселини под формата на фосфолипиди. Приемът му ни осигурява ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина.

Според изследвания, тези две полезни киселини могат да помогнат за намаляване риска от сърдечни заболявания, появата на аритмия и образуването на плаки в кръвоносните съдове. Също така имат благоприятно действие при високо кръвно налягане.

5 напитки срещу високо кръвно

Коензим Q10 (CoQ10)

Според публикация в списание Atherosclerosis, добавките с CoQ10 могат да помогнат за подобряване на здравето на кръвоносните съдове. Това от своя страна намалява риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Други проведени изследвания са показали че тази хранителна добавка може да помогне и за понижаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Магнезий

Дефицитът на магнезий, дължащ се на инсулинова резистентност, е една от причините за стесняване на кръвоносните съдове, което от своя страна води до хипертония. Този важен минерал участва в над 300 процеса в организма. Когато приемаме достатъчно от него, той намалява риска от мускулни крампи, депресия, но спомага и за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове.

9 възможни причини да ви треперят ръцете

Витамин D

Проучванията показват, че дефицитът на слънчевия витамин може да доведе до артериална скованост, което може да е причина за покачването на кръвното налягане.

Свързани статии

Калций

Проучванията показват, че адекватният прием на калций може да има антихипертензивен ефект, което го прави здравословна добавка при хипертония. Важно е обаче да има баланс с нивата на витамини К2, D и магнезий.

L-аргинин

Според изследване, публикувано в American Heart Journal, тази аминокиселина може да помогне за намаляване както на систоличните, така и диастоличните нива на кръвното налягане.

 

Коментирай