Треперенето на ръцете може да се случи по много причини – от притеснение и нервно напрежение до увреждане в мозъка. Появата му може да е внезапна, моментна, а може и да продължи дълго, да се появява в определени моменти, да се засилва или променя с времето. Ето защо е от голямо значение да обръщаме внимание на всяка промяна в здравословното си състояние и да не неглижираме подобни маловажни на пръв поглед сигнали, защото могат да се окажат сериозен проблем.

Преди всичко трябва да се отбележи, че мозъкът е този, който контролира движенията на крайниците. Ако треперенето на ръцете ви се стори странно, не се колебайте да се консултирате с невролог.

Какво може да наруши сърдечния ритъм

Възможните причини за поява на тремор в ръцете са много. Ето някои от най-често срещаните.

Кофеин

Ако обичате да пиете по няколко кафета на ден, кофеинът в тях може да се окаже една възможна причина за появата на треперене в ръцете. Кофеинът действа превъзбуждащо и стимулиращо на нервната система. Възможно е да се появят и още странични ефекти като главоболие, безсъние, тревожност, ускорен пулс.

Повишена функция на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът е също една вероятна причина за тремор в ръцете. Щитовидната жлеза контролира много функции в тялото, сред които сърдечносъдова, храносмилателна, метаболитна, нервна. Ако причината се крие в подобен род хормонален дисбаланс, треперенето на ръцете вероятно би било придружено и от ускорен сърдечен ритъм.

Страничен ефект от медикаменти

Някои лекарства могат да предизвикат временен тремор в ръцете. Такива са антидепресанти, медикаменти за контрол на кръвното налягане, лекарства за астма, неподходящи дози в хормоналното лечение на страдащи от заболявания на щитовидната жлеза и други.

Алкохол

Злоупотребата с алкохола или твърде честата му консумация, дори в малки количества, може да предизвика треперене на ръцете. Същото важи и при тютюнопушене.

Есенциален тремор

Различни нарушения и невродегенеративни заболявания на нервната система могат да са в основата на появил се есенциален тремор с неизяснен произход, който се влошава във времето. Неволното и ритмично поклащане на ръцете може да е симптом на болестта на Паркинсон или мускулна дистрофия.

Отравяне с живак

Отравянето с живак е рядко срещана причина за поява на тремор, но не е невъзможна. Живакът действа директно на нервната система, като може да предизвика сериозното ѝ увреждане, включително нарушена памет, проблеми в дъвченето, преглъщането, слепота.

Хипнагогия – стряскане по време на сън

Още по темата

Социално тревожно разстройство

Освен психически прояви, това разстройство има и физически измерения. Силният стрес при социалното тревожно разстройство може да предизвика треперене на ръцете, обилно изпотяване, заекване, поява на тикове.

Липса на сън

Безсънието или нарушенията в съня могат да доведат до треперене на ръцете, тъй като мозъкът е възпрепятстван от нужната за него почивка. Упражненията, медитацията, дълбокото дишане и достатъчният сън ще помогнат да се справите с този проблем.

Болест на Паркинсон

За съжаление, една от най-страшните причини за неотминаващ, а напротив – влошаващ се тремор на ръцете, а впоследствие и на краката и главата, е болестта на Паркинсон. Това невродегенеративно заболяване е нелечимо, но съществуват медикаменти, забавящи развитието му и отлагащи го във времето.