Опасно високото кръвно се сваля, разбира се, с лекарства, предписани от вашия лекар. Но в допълнение може да се стимулира неговото нормализиране с някои природни средства. Такива са полезните напитки. Някои от тях имат особено полезно влияние срещу високо кръвно налягане. Кои са те?

Прясно мляко

Калцият има свойството да понижава кръвното налягане. Ето защо пълномасленото прясно мляко от 3,6% е превъзходно средство да нормализирате стойностите на кръвното налягане. Пийте по една чаша топло мляко 2-3 пъти на ден.

Пресен сок от червено цвекло

Червеното цвекло е превъзходен източник на калий. Той е съществен минерал в контрола на кръвното налягане. Хипертониците обикновено биват посъветвани да заменят натриевата готварска сол с калиева поради тази причина.

Освен това цвеклото е богато на фолиева киселина, която също допринася за регулирането на кръвното.

Чай от каркаде

Чаят от каркаде е богат на ACE-инхибитор, който се използва във фармацевтичната индустрия за лечение на хипертония и сърдечна недостатъчност. Каркадето е богато на естествения еквивалент на този инхибитор. Тази билка е ароматна и с много приятен леко кисел вкус.

Още по темата

Пресен сок от нар

Нарът е истинска манна небесна. Той е полезен на много равнища, включително и срещу високо кръвно. Пресният сок от нар е богат на същите тези инхибитори, потискащи ензимите, отключващи високи нива на кръвното налягане. Сокът от нар има още свойството да премахва плаките по съдовете и да ги разширява. Това подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане.

Сок от червена боровинка

Неслучайно червените плодове и зеленчуци имат сходни свойства по отношение на кръвното налягане. В червените багрила се съдържат полезните вещества, регулиращи кръвното налягане. Това се отнася и за червената боровинка. Сокът от нея понижава кръвното и стимулира укрепването на стените на кръвоносните съдове.