Здраве и красота

Менструална миризма – нормална ли е?

Кога трябва да посетите лекар

10.05.2019г. / 06 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма как да не сте забелязали, че менструалната кръв, която всяка полово зряла жена отделя, има неприятна миризма. Тя мирише различно при различните жени, защото е не просто кръв, а смес от бактерии, вагинални течности, клетки, тъкани. Тяхното съотношение и вид са определящи за интензитета и характера на отделяната миризма.

Нормално ли е да има съсиреци при менструалния цикъл

Значение има още дали кръвта е прясна или стара. Миризмата е по-слаба, когато кръвта е прясна в началото на цикъла, тъй като течението е по-обилно. С напредване на дните, кръвта започва да преминава от яркочервена към тъмна и кафеникава. Това означава, че тя е престояла по-дълго във влагалището преди да се отдели от тялото. Нормално е тя да има по-неприятна миризма, отколкото прясната.

Миризмата се влияе и от консистенцията на кръвта, интензитета на течението при различните жени, хормоналния баланс, наличието или отсъствието на бактерии и тяхната концентрация.

Свързани статии

Кога има проблем?

Когато миризмата на кръвта започне да става остра, натрапчива и наподобяваща миризма на развалена риба, тогава има проблем. Има вероятност да имате бактериална вагиноза или гъбична инфекция, но за да се определи това, респективно и лечението, е необходимо да се консултирате с гинеколог.

Причини за повишено кървене при менструация

Има ли начин да намалите миризмата на кръвта по време на цикъл?

Преди всичко трябва да знаете, че миризмата на менструалната кръв е напълно нормална и не трябва да ви притеснява. Онова, което можете да направите, за да я сведете до минимум и да се чувствате свежи, е да поддържате сухота, доколкото е възможно. Сменяйте редовно превръзките преди да са се напоили повече. Това намалява значително неприятната миризма.

Коментирай
Свободно време