Много жени получават съсиреци по време на менструалния цикъл. Понякога те са стряскащи, защото не се появяват редовно и тази тяхна спорадична поява предизвиква притеснения дали това е нормално.

Защо се появяват съсиреци по време на менструалния цикъл?

Накратко, появата на съсиреци се счита за абсолютно нормален феномен. Организмът ни притежава набор от специални биохимикали, спиращи кървенето. Природата е създала тези вещества като естествен механизъм за предотвратяването на кървенето до смърт.

Как месечният цикъл влияе на косата?

Ето защо съсиреците се образуват най-вече при по-тежък цикъл, когато кървенето е по-обилно.

Възможно е също така известно време да нямате никакви съсиреци, след което да се появят отново. Това също се счита за нормално.

Много жени имат съсиреци по време на менструалното кървене най-вече около пубертета и пременопаузата. Това са двата периода, които обикновено се характеризират с най-обилно кървене, въпреки че не е задължително.

Още по темата

Какво може да означават съсиреците?

Въпреки че в повечето случаи съсиреците са напълно нормален феномен, понякога могат да подсказват за здравословен проблем.

Хипоменорея или оскъден цикъл – какво го причинява?

На съсиреците трябва да се обърне по-щателно внимание, ако са придружени с болка, умора, силни спазми, също така ако са прекалено гъсти, тъмни и жилави.

Появата на подобни съсиреци може да е симптом на спонтанен аборт, заболяване, предавано по полов път или инфекция.

В някои случаи е признак на анемия, миома на матката и други.

Ако имате съмнение относно появилите се съсиреци по време на менструация или изменението им, консултирайте се с лекар.