Здраве и красота

Сърбеж по гърдите – сигнал ли е за рак на гърдата?

Нормален симптом ли е

28.05.2019г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако изпитвате сърбеж по гърдите, особено по нежната кожа на ареолите и около тях, не бързайте да се паникьосвате. Вероятно на повечето жени ще им мине през ума, че това е признак на рак на гърдата, защото действително един от симптомите би могъл да е именно такъв, но все пак има много причини, които да предизвикат това усещане. Ето няколко от тях:

Ранни симптоми на рак на гърдата

Суха кожа

Измиващите продукти често пресушават кожата. Непоносимостта към дадена съставка в тях също може да е причината за сухата и раздразнена, сърбяща кожа. Сухотата предизвиква усещане за опъване, което ви кара да чешете засегнатото място.

Екзема

Това хронично кожно състояние обикновено се проявява под формата на обрив. Понякога в него има мехурчета, друг път изглежда като суха нацепена кожа, възможно е и да се зачерви. Проявленията са различни и те в повечето случаи включват сърбеж. Екземата или атопичният дерматит, както още се нарича това състояние, може да се прояви на различни места по тялото, откъдето идва и наименованието „атопичен“, тоест с неопределено местоположение.

Псориазис

Сухите плаки по кожата, характерни за това заболяване, най-често се появяват по главата и лактите. Това не означава обаче, че не могат да се проявят и по гърдите или някоя друга част на тялото. Сърбежът може да е причинен именно от псориазис, ако страдате от него.

Слънчево изгаряне

Преди да бързате да се притесните, че ви има нещо на гърдите, помислете дали не сте седели прекалено дълго на слънце. Слънчевото изгаряне или чувствителност могат да предизвикат сърбеж по деколтето и гърдите.

Свързани статии

Гъбична инфекция

Гъбичките могат да засегнат всяка част на тялото, както външно, така и вътрешно. Те предизвикват зачервяване, лоша миризма, сърбеж, обриви. Често гъбична инфекция може да се появи по време на кърмене или на свивката откъм долната страна на гърдите заради запотяване и създаване на условия за развитие на бактерии въпреки добрата хигиена.

Защо малките гърди са страхотни?

Сутиенът

Сутиенът ви може да е причината да се появи сърбеж по гърдите и ареолите. За да се избегне това е нужно сутиенът да се пере възможно най-често. Понякога забравяме да го изперем след 2-3 дни носене, което оставя в тъканите му бактерии, гъбички, мъртви кожни клетки, пот. Тази лоша комбинация създава условия за растеж на болестотворни микроорганизми.

Коментирай