Здраве и красота

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Възможните причини за това

21.05.2019г. / 09 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалното кървене трябва да се случва в определени граници, на определени интервали и по начин, който пасва на медицински установените критерии за нормален цикъл. Когато има известни изменения в протичането и вида му се счита, че има някакъв проблем. Не е задължително той да е опасен за здравето, но е добре да се консултирате с лекар.

Менструацията трае няколко дни. При различните жени продължителността варира в зависимост от индивидуалните особености. Счита се, че за нормален цикъл се смята кървенето между 3 и 5 дни, като максимумът е 7 дни. Излизането на цикъла извън тези рамки се счита за абнормално.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Ако цикълът продължи твърде дълго или се случи така, че той изобщо да не спре, какви могат да са причините?

При продължителност на цикъла 10 или повече дни или ако внезапно се наблюдава значителна промяна в консистенцията и вида му, потърсете лекарско мнение. Това не означава задължително, че нещо сериозно се случва, но е добре да се проследи.

Съществува вероятност да страдате от менорагия или обилно продължително кървене по време на менструация. Състоянието не е безобидно. В зависимост от тежестта му се предприемат различни мерки. В тежки случаи може да се стигне и до кръвопреливане.

Какви други причини могат да предизвикат продължително кървене по време на цикъл?

Преградни противозачатъчни методи

Поставянето на спирала, диафрагма, женски презерватив и всякакви подобни средства, които предпазват от бременност, преграждайки пътя на семенната течност, могат да предизвикат смущения в менструацията. Някои от тях са хормонални, като базираните на прогестин или нехормонални, като базираните на основата на мед.

И в двата случаят тези продукти могат да причинят странни изменения в кървенето, продължителността и вида на кръвта.

Овулация

Невинаги се случва по време на овулация да се наблюдава кървене, но е възможно. Дори да не ви се е случвало сега, не е изключено да се появи кървене в този период от цикъла. Течението обаче не трябва да е силно и обилно. Ако е, консултирайте се с лекар.

Бременност

Най-логичната причина за подобни странни аномалии в цикъла е бременността. Не е задължително цикълът ви да спре, ако сте бременна. Възможно е да се появи кървене, което да ви заблуди. Възможно е бременността да е извънматочна, а също е възможно в момента да протича имплантиране на оплодената яйцеклетка в стената на матката.

Противозачатъчни таблетки

Всяко средство, което манипулира естествения хормонален баланс в организма, може да е в основата на проявилите се симптоми. В това число влизат и противозачатъчните.

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее

Спонтанен аборт

Ако сте били бременна, но не знаете, един от симптомите на спонтанен аборт е продължителното кървене.

Синдром на поликистозни яйчници

Проблематичните яйчници могат да предизвикат както продължителни периоди на кървене, така и липсата на цикъл.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза контролира хормоналния баланс. Когато е налице намалена функция на жлезата е възможно да се проявят изменения и в менструацията.

Коментирай