Здраве и красота

Как да намалите нивата на инсулина и да отслабнете

Намалете стреса

28.08.2019г. / 12 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните органи в човешкото тяло е панкреасът. Той е свързан със секрецията на хормона инсулин и с теглото ни, храносмилането, регулирането на кръвната захар. В частност инсулинът регулира нашия метаболизъм и е пряко свързан с апетита и съхраняването на мазнини.

Когато се храним нездравословно, страдаме от хроничен стрес, водим заседнал начин на живот, нивата на кръвната захар се покачват. Тогава панкреасът секретира по-голямо количество инсулин, който да регулира нивата на захарта. Но високите му стойности са причина за трупането на излишни килограми.

Ако искате да отслабнете е важно да контролирате нивата на инсулина. С няколко малки промени, може да подобрите общото здравословно състояние и фигурата си.

Спортувайте поне по 30 минути на ден

Редовната спортна активност (особено тази с висока интензивност) като бягане, фитнес, йога и други е началото на вашата промяна, когато искате да регулирате нивата на инсулина. Тялото използва глюкозата за енергия, което помага и за редуциране на хормона.

Следвайте диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на протеини

Въглехидратите са основен източник на захар, също така задържат и излишни течности в организма. Следователно те най-много повишават нивата на кръвната захар и инсулина. Намаляването на въглехидратите и повишаване консумацията на протеини може да помогне за редуциране на телесното тегло, повишаване на енергийните нива и корекция в нивата на инсулина. Храни, богати на протеини, включват птиче месо, агнешко, телешко, немазно свинско, яйца, риба, ядки, извара.

Диета, съобразена с гликемичния индекс

Не на рафинираните въглехидрати, да на сложни въглехидрати

Рафинираните въглехидрати като тестени изделия, сладкиши, подсладени напитки, се усвояват много бързо, което води до повишаване на кръвната захар и инсулина и до забавяне на метаболизма. В резултат трупаме излишни килограми.

Ако искате да редуцирате теглото и стойностите на захарта и хормона, добавете към менюто си малка порция сложни въглехидрати като кафяв ориз, киноа, ечемик, бобови растения, пълнозърнест хляб.

Кажете „не“ на захарта от всякакъв вид

Захарните и преработени храни имат високо съдържание на захар и могат да доведат до повишаване на нивата на инсулина. Ако ви се хапва сладко, може да хапнете 1-2 чаени лъжички мед.

Най-вредните храни за закуска

Консумирайте храни, които поддържат нивата на кръвната захар в норма

Такива са сурови ядки и семена (като бадеми, шамфъстъци, семена от чиа и ленени семена, орехи, кашу, лешници);

Ечемик, кафяв ориз, елда, киноа;

Свързани статии

Плодове с високо съдържание на фибри, като ябълки, кокосови орехи, круши, киви, горски и цитрусови плодове, авокадо;

Листни зеленчуци, като спанак, къдраво зеле, зелена салата, чесън, лук, свежи подправки;

Кисело мляко;

Придържайте се към 5-6 малки хранения за деня

Вместо да има 3 големи хранения, разделете храната си на 5-6 порции. Така ще хапвате по малко и често, разбира се, важно е храненето ви да е разнообразно. Добавете и чаша – две зелен чай, тъй като напитката помага и в борбата с инсулиновата резистентност.

Коментирай
Свободно време