Здраве и красота

7 неочаквани неща, които влошават алергията ви

Какво може да ви накара да се чувствате още по-зле

21.05.2019г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички мечтаем за повече слънце, свежа светлина, зеленина, всичко да цъфти и да ни кара да се чувстваме прекрасно. Да, това е пролетта, но тя също така носи и много неприятни усещания за хората, които страдат от различни видове пролетна алергия. Всички тези чудесни неща, които се случват през пролетта носят на тези хора сълзене, кихане, хрема, кашлица, сърбежи, обриви, постоянна умора.

4 етерични масла при алергии

Оказва се, че не само пролетта е виновна за състоянието ви. Някои неочаквани неща, които правим в ежедневието ви, с които се храним или които носим върху тялото си могат да направят алергията ни още по-тежка. Кои са те?

Дрехите ви

Изкуствените дрехи дразнят кожата и могат да предизвикат реакция, а могат и да усилят симптомите на пролетна алергия. За предпочитане са дрехите от естествени материи, най-вече памук, които помагат на кожата да диша свободно без дразнения.

Освен това дрехите трябва да се перат след всяко обличане в този период, защото по тях полепват невидими полени, влошаващи състоянието на страдащите от алергии.

Някои плодове и зеленчуци

Определени видове плодове и зеленчуци, които се консумират пресни, като ябълките, доматите, целината, имат по повърхността си специфичен протеин, който имунната система може да „обърка“ с полен, което да предизвика реакция от нейна страна.

Консумацията на тези плодове и зеленчуци без тяхната кора помага за намаляване на симптомите.

Стрес

Стресът влошава всяко здравословно състояние, не само алергиите. Той е противопоказен в големи количества. Изследване на учени от Университета в Охайо констатира, че хората с високи нива на стрес в организма имат по-силно изявени симптоми на пролетна алергия от останалите.

Любимите ви свещи за уют в дома

Ароматизираните свещи, особено тези с дъх на ванилия, са любими на всички любители на този тип домашен уют с приглушена светлина и прекрасни аромати. Именно свещите обаче може да са виновниците за вашето състояние. Добавените изкуствени аромати в тях могат да предизвикат усилването на вече съществуващите симптоми, но и да предизвикат добавянето на нови.

3 неверни мита за алергиите

Контактни лещи

Носенето на лещи може да прави нещата много по-лесни за вас в ежедневието ви, но могат и да направят живота ви ад през пролетта. Полените лесно навлизат между лещата и окото ви, което предизвиква ужасно неприятни дразнения, които не минават по никакъв начин, освен ако не свалите лещите и не измиете очите обилно с вода. През този период носете очила, по-щадящо е за очите ви.

Алкохол

Някои видове алкохол, като виното, бирата, носят алергени в себе си заради суровината, от която са направени. Хмелът е алерген, който усилва симптомите на алергия при някои хора. Виното също заради гроздето, от което е направено.

Пушене

Пушенето свива кръвоносните съдове и прави притока на кръв до отделните органи и системи ограничен. Това влошава симптомите, които имате през пролетта.

Коментирай