Здраве и красота

Митове за ишиаса, които ви пречат да живеете без болка

Какво го предизвиква и как да го контролираме

30.05.2019г. / 07 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лумбаго е общото название на болката в долната част на гръбнака или кръста. Причините за появата ѝ са много и при различните хора варират от мускулна слабост до скелетни и механични увреди, дегенеративни изменения.

Когато бъде засегнат седалищният нерв, който започва от кръста и продължава надолу по краката, тогава се появява и ишиас. Повече от 40% от хората по света страдат от лумбаго с ишиас в някакъв момент от живота си.

Тъй като много хора изпитват това страдание, много са и възникналите митове за него. Ако им се доверявате, рискувате да живеете в болка много дълго вместо да подобрите състоянието си. Един от най-разпространените митове за ишиаса е, че не се лекува и човек трябва да живее с болката до края на живота си. Това не е вярно. Има начини за положително влияние върху този проблем, стига да се спазват съветите на специалистите.

Как да носите чанта така, че да не изкривявате гръбнака си?

Кои са митовете за ишиаса, на които да не вярвате, ако искате да контролирате болката?

Ишиасът засяга само неактивните хора

Смята се, че болката в кръста настъпва при неправилна поза на тялото, заседяване през деня, липса на двигателна активност и достатъчно упражнения за укрепване на мускулите, обездвижване. Това е вярно, но също така е вярно, че ишиас може да се появи и при активни хора, които не са внимателни към движенията, които правят. С тях те натоварват кръста и краката си, като провокират поява на болка.

Операцията е единственият начин да се излекува ишиас

Това също не е вярно. Оперативният метод е крайна мярка, която се налага след точно определяне на произхода на болката и след поредица от безуспешни опити за контрол на болката по консервативен път. Лекарят ви ще прецени каква е причината за ишиас при вас, което ще мотивира неговата преценка за това дали се налага или не оперативен подход.

Трябва да си почивате, ако имате ишиас

Обездвижването влошава болката при този проблем. Болката в кръста в повечето случаи е предизвикана от слабост на мускулите в тази крехка област, заради което центърът на тежестта при ежедневните движения се измества, причинявайки болка.

Ако поддържате добър мускулен тонус и водите активен начин на живот без да прекалявате с тренировките, болката по седалищния нерв и в кръста ще намалее значително. В някои случаи отшумява напълно.

Свързани статии

Болка в крака означава ишиас

Причините да се появят болки в краката са много. Ишиасът не е единствената сред тях. Лоша поза на тялото, разширени вени, целулит, мускулни крампи са само част от възможните причини.

Лекарствата са най-добрият начин да се въздейства на ишиаса

Болкоуспокояващите и нестероидните противовъзпалителни средства са само моментно облекчение за проблема с болката в кръста и седалищния нерв. Само лекар специалист може да определи дали и кога се налага употребата им. Леките упражнения по 30 минути на ден могат да въздействат върху болката и да я намалят без да се налага прием на медикаменти. Но това каква терапия е най-подходяща в различните случаи зависи само от мнението на специалист.

Ежедневни навици, които съсипват гръбнака

Лечението за всички пациенти е еднакво

Този мит пречи на живота без болка при ишиас. Хората разпространяват неверни схващания за този проблем, защото смятат, че щом при тях някое лекарство или народен лек помага, значи и при другите ще помогне. Не попадайте в този затворен кръг. Винаги се консултирайте с лекар, за да се определи причината за появата на ишиас, а оттам и подходящото лечение в индивидуалния случай.

Коментирай