Здраве и красота

Судоку и кръстословици поддържат мозъка млад

Според ново изследване тези забавления поддържат мозъка по-млад с десет години

04.06.2019г. / 14 38ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ново изследване добавя още доказателства към твърдението, че пъзелите могат да окажат положително въздействие върху здравето на мозъка. Според скорошно изследване, публикувано в Международен журнал по гериатрична психиатрия, колкото повече хората над 50 години се занимават с игри като судоку и кръстословици, толкова по-добре ще функционира мозъкът им.

Изследователите прегледали данни на около 19 100 участника в защитено проучване, за да видят колко често се занимават с пъзели с думи и числа. След това те използвали серии от тестове, за да преценят тяхната концентрация, памет и аргументация.

Според резултатите на тестовете хората, които често се занимават с подобни игри, се представили по-добре.

Хора, които решават пъзели имат мозъчна дейност, равна на дейността на 10 години по-млади от тях хора, показали тестовете.

Д-р Ан Корбет, която е водещ автор и лектор по деменция в University of Exeter Medical School, споделя: „Ние не можем да кажем, че играта с пъзели непременно редуцира риска от деменция в по-късен етап от живота. Но това изследване подкрепя предишни изводи, които индикират, че редовната употреба на пъзели с числа и думи помага да поддържаме нашите мозъци по-добре работещи и за по-дълго.“

Коментирай