Здраве и красота

Хранене и двигателен режим при синдром на поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозни яйчници засяга една на десет жени и е сред основните причини за репродуктивни проблеми

02.07.2019г. / 13 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Синдромът на поликистозните яйчници е често срещано състояние при жените в репродуктивна възраст, което може да се отрази негативно на начина им на живот и да затрудни опитите за забременяване. Жените със синдром на поликистозни яйчници често страдат от нередовен менструален цикъл или от по-дълги менструални периоди, както и повишаване на телесното тегло, вследствие на това състояние. Синдромът се нарежда сред една от основните причини за репродуктивни проблеми при жените. Все още не е съвсем ясно какво причинява появата на синдрома, но има някои фактори, които играят съществена роля като например наследственост и високи нива на инсулин и андроген.

Сред основните симптоми на синдрома е нередовният менструален цикъл, увеличеното окосмяване по лицето или други места по тялото, където не е характерно, акне по лицето, гърдите и горната част на гърба, изтъняване на косата или косопад, напълняване и затруднения да се отслабне, потъмняване на кожата, особено в зоната на врата и под гърдите.

Има различни начини, чрез които да влияем положително на това състояние и да го подобрим значително. Здравословният хранителен режим и физическата активност са възможните средства, които оказват благоприятен ефект, особено в ранните стадии на синдрома.

Какъв хранителен режим е препоръчително да спазвате, ако сте със синдром на поликистозни яйчници:

Внимавайте с консумацията на захар. До 80% от жените с поликистозни яйчници страдат от инсулинова резистентност – състояние, при което тялото полага огромни усилия да задържи стабилни нивата на глюкоза в кръвта. Най-добре би било да избягвате консумация на захарни изделия, доколкото е възможно. Ако успеете да балансирате нивата на инсулин, това ще помогне да се балансират и хормоните. Вместо сладкиши консумирайте пресни плодове, а рафинираните въглехидрати заменете с храни като киноа, кафяв ориз, сладък картоф и тиква.

Включете протеини в дневното си меню. Ако хапвате плодове, добавете малко кисело мляко или ядки. Ако консумирате сандвич, добавете малко сирене или месо, яйце или бобови. Полезните мазнини и протеините са ценни за дамите със синдром на поликистозни яйчници.

Грижете се за емоционалното си здраве. При синдрома на поликистозни яйчници често се наблюдава липса на настроение и вялост, вследствие на промените в хормоните. Този симптом на синдрома може да доведе до повишаване на глад за нездравословни храни или т. нар. джънк фууд. Много често хората, които не се чувстват добре в тялото си, имат ниско самочувствие, прибягват до емоционално хранене. Но то се отразява негативно не само на фигурата им, но и на здравето им. Затова една от важните препоръки при наличието на синдрома е да се грижите за емоционалното си здраве – да излизате по-често с близки и приятели, да се забавлявате с любими хобита, да слушате приятна музика.

Наблегнете на храните, богати на инозитол. Инозитолът, известен още като витамин B8, е нутриент, който има благоприятен ефект при третирането на някои емоционални и хормонални разстройства, както и при състояния, свързани със синдрома на поликистозни яйчници. Той съществува в тялото ни и също така може да се набави чрез прием на определени храни. Ето някои от тях:

  • Боб. 100 грама бобови зърна снабдяват организма ни с приблизително 65 милиграма инозитол. Освен него в бобовите храни се съдържат много други ценни хранителни вещества, които ги превръщат в безценен продукт за доброто ни здраве.
  • Цитрусови плодове. В повечето цитрусови плодове, с изключение на лимона, се съдържат високи количества инозитол. Сред най-богатите източници на ценния елемент е грейпфрутът.
  • Пълнозърнест хляб. На всеки 37 грама пълнозърнест хляб се съдържат около 13 милиграма инозитол. Ако се храните с пълнозърнест хляб, не само ще увеличите приема на ценния нутриент, но и ще успеете да регулирате кръвната захар и холестерола, както и да понижите риска от развитие на диабет.

Допълнителен прием на хранителни добавки с мио-инозитол. Допълнителен прием на хранителни добавки с мио-инозитол. Мио-инозитол представлява 90% от клетъчния инозитол. Мио-инозитол е водно-разтворим и не се натрупва в организма. И поради тази причина е необходим ежедневен прием на мио-инозитол, за да се избегне недостиг. В хранителната добавка РИХТЕР СайкълБаланс се съдържат  2g. мио-инозитол, който оказва благоприятен ефект върху синдрома на поликистозни яйчници. 

РИХТЕР СайкълБаланс е клинично изпитана формула, която регулира по естествен път женския цикъл и балансира половите хормони, при жени с поликистозни яйчници. 

РИХТЕР СайкълБаланс допринася за нормалната функция на яйчниците и коригира нарушения в метаболизма.

РИХТЕР СайкълБаланс не съдържа хормони и представлява ефективен и безопасен избор, който увеличаване на шанса за забременяване при жените с поликистозни яйчници. 

Фолиевата киселина в РИХТЕР СайкълБаланс помага за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба при бебето, ако забременеете по време на прием на РИХТЕР СайкълБаланс.

Движение и активност. Здравословното и балансирано хранене, както и редовните физически упражнения повлияват благоприятно състоянието при поликистозни яйчници, редуцирайки наднорменото тегло и коремните мазнини. Спортът и физическата активност могат да помогнат за редуцирането на нивата на тестостерон, да стимулират растежа на косата, да подобрят инсулиновата резистентност, когато е в комбинация с хранителен режим.

Едни от най-подходящите тренировки са плуването, водната аеробика, зумбата, тъй като използват съпротивлението, за да се движи цялото тяло. Бързото ходене и дългите разходки също са прекрасен вариант да се движите повече и в съчетание с хранителен режим да постигнете добри резултати и да отслабнете.

Можете да направите ходенето още по-ефективно като редувате 5 минути по-бавно ходене с 5 минути много бързо ходене или тичане. Разнообразявайте вашия маршрут като избирате както равни повърхности, така и по-неравни или хълмисти зони.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати