Здраве и красота

Специалисти съветват как да намалим кървенето на венците

Няколко съвета за повече дентално здраве

13.06.2019г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често кървят венците ви? Ако ви се случва често, добре е да посетите специалист. По дефиниция, кървенето на венците може да се определи като вид инфекция на тъканите, държащи зъбите. В повечето случаи този проблем може да доведе до зачервяване, чувствителност и подуване на венците.

Едни от най-честите причини за кървящите венци са бременност, занижена орална хигиена, натрупване на плака, зъбен камък и други. Как да се справите с този проблем? Вижте няколко съвета от специалисти.

Доставете си достатъчно витамин К

За нормалното кръвосъсирване има едни много важни елементи, най-малките в кръвта, наречени тромбоцити. Витамин К е един от най-важните витамини, който спомага за нормалното съсирване на кръвта. Благодарение на него, тялото ни синтезира ензима протромбин, който подпомага кръвосъсирването и костния метаболизъм.

Въпреки че дефицитът на витамина не е често срещан, той се случва. Ако венците ви кървят за продължителен период от време, тялото ви може да не произвежда достатъчно протромбин. В този случай можете да приемате добавки с витамин К и да увеличите консумацията на определени храни, кои – вижте тук.

Внимавайте с консумацията на някои въглехидрати

Така както има храни, които заздравяват венците, за да намалим кървенето им е добре да избягваме консумацията на други храни. Всички сме чували за плаката. А знаете ли, че консумацията на сладки храни и напитки, както и някои въглехидрати, повишава риска от нейното образуване. Тези нездравословни храни, водят до растежа на бактерии, които образуват плаката. Колкото повече плака се натрупва, толкова повече застрашава денталното ни здраве.

С кои храни не бива да вечеряме?

Освен захарни храни, като сладкиши, газирани напитки, редуцирайте консумацията на бял ориз, обикновени картофи, продукти с бяло брашно. Те повишават нивата на кръвната захар и инсулина, което може да доведе до орално възпаление.

Според някои изследвания, намаленият прием на вредни въглехидрати може да помогне за подобряване на здравето на зъбите и венците. Заложете на консумацията на въглехидрати с нисък гликемичен индекс, като боб, пълнозърнести храни, ядки и зеленчуци.

Увеличете приема на витамин С

Друг витамин, който е от съществено значение за денталното здраве е витамин С. Той спомага за синтеза на колаген, който е важен структурен протеин за цялото тяло, но който с напредване на възрастта намалява. Когато тялото ни не синтезира достатъчно от него това може да се отрази на състоянието на кожата, косата, ноктите, венците, зъбите. В резултат на това венците могат да започнат да кървят, дори докато внимателно миете зъбите си.

От друга страна, витамин С действа като мощен антиоксидант и предпазва лигавицата на венците, повишавайки силата на съединителната тъкан. Хапвайте повече моркови, цитруси, киви, червени чушки, сладки картофи.

6 промени във вкуса, които не са безобидни

Солена вода за изплакване

Тази домашна вода за устна хигиена, спомага за елиминирането на бактерии и спира кървенето на венците. В чаша с хладка вода разтворете ½ ч. л. сол и изплакнете устата си. Ако имате проблеми с венците, правете изплакването 3-4 пъти на ден, ако не – 1-2 пъти.

Ефикасен еликсир срещу лош дъх

Пийте зелен чай

Зеленият чай не само ни помага да стопим излишните калории. Както знаем, той съдържа катехини, които са естествени антиоксиданти, намаляващи възпалението, причинено от бактериите в устата. Напитката от зелен чай понижава киселинните нива на слюнката и предотвратява образуването на кариеси.

Коментирай