Здраве и красота

Вредни навици, които водят до акне

Грешки в рутината за кожата, които й вредят

24.06.2019г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени се оплакват от внезапно появило се акне. Започват да търсят проблема къде ли не, но не и в собствената си рутина за красота или липсата на такава. Понякога не е задължително да е налице здравословен проблем, който да доведе до поява на акне. Възможно е да не се грижите достатъчно правилно за кожата, което да предизвика възпаления в нея. Ето кои са евентуално допусканите грешки, които могат да доведат до поява на акне.

Всичко за Здраве и красота можете да видите тук>>>

Не миете лицето достатъчно

Лицето минава през големи предизвикателства всеки ден. То е изложено на атмосферните условия, слънчевата светлина, собствените си отделени секрети и мъртви кожни клетки. Ето защо е от огромна важност да почиствате лицето щателно всеки ден, за да го предпазите от акне. Това означава задължително да премахвате грима вечер и да почиствате в дълбочина с подходящите продукти за вашата кожа.

5 грешки в грима, които причиняват акне>>>

Миете лицето прекалено много

Прекаляването с процедурите за почистване също не е добра стратегия. Не изпадайте в крайности, защото по този начин излагате кожата на риск. Тя не успява да противодейства на премиването чрез естествените си механизми за отделяне и овлажняване. Пресушената кожа е податлива на раздразнения, нацепване, зачервяване, възпаление. Това създава условия за възникване на акне. Не измивайте прекалено агресивно с абразивни препарати в ежедневната грижа за кожата.

Измивате първо лицето под душа

Когато влизате под душа, мийте първо тялото, след това косата и накрая лицето. Никога не мийте едновременно лицето заедно с косата, още по-малко използвайки същата пяна от шампоана за по-бързо. Съставките в шампоана са предназначени само и единствено за косата, не за кожата, още по-малко за тази на лицето, която е по-деликатна.

12 природни метода за премахване на белези от акне>>>

Използвате прекалено много продукти

Подберете 2-3 продукта специално отговарящи на нуждите на вашата кожа. Употребата на твърде много козметика има обратния ефект и може да предизвика възпаления, водещи до хроничния проблем акне.

Използвате продукти, които са агресивни за вашата кожа

Внимателният подбор на продуктите е от значение, за да помогнете на кожата да сияе и да е здрава. Ако прилагате прекалено агресивни продукти, това ще отслаби защитните механизми на кожата и ще я изложи на риск от акне и други кожни проблеми.

Не хидратирате

Хидратирането е съществена стъпка в рутината за здрава кожа. Добре овлажнената и подхранена кожа е по-малко податлива на гнойни пробиви. Ако кожата ви е мазна, не се плашете от хидратанта. Той няма да омазни допълнително кожата, а напротив – ще ѝ помогне да балансира себума и лъщенето, както и усещането за опъване.

Натурални лекове при акне по гърба и деколтето>>>

Не се храните правилно

Ако злоупотребявате със захарните изделия и сладкишите, вероятността да страдате от кожни проблеми е голяма. Наблягайте на полезните мастни киселини и протеини, както и на изобилието от плодове и зеленчуци.

Коментирай