Здраве и красота

Симптоми на рак на кожата, различни от нова бенка

Как да ги разпознаем

21.06.2019г. / 12 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С началото на всяко лято неминуемо се отваря и темата за рака на кожата, за важността на протекцията и за това колко дълго е безопасно да стоим на слънце без слънцезащитен крем. Меланомът е един от най-разпространените и смъртоносни видове рак. Той може да засегне не само кожата, но и всяка тъкан в тялото, която съдържа кожни клетки.

4 симптома на рак на гърдата, различни от бучка>>>

Той обаче не е единственият вид рак на кожата. Съществуват и други видове рак, различни от злокачествена бенка, които изглеждат по различен начин и могат да бъдат неглижирани от пациентите. Базално-клетъчният и плоскоклетъчният карцином са също така опасни видове рак на кожата, които са не по-малко разпространени от меланома. Те не изглеждат като бенки.

Червени петна

Базално-клетъчният карцином, най-разпространената форма на рак на кожата всъщност, може да се прояви като червено плоско петно, което наподобява раздразнена кожа. Може да е сухо и сърбящо, което да отклони вниманието на пациента от опасността, която дебне. Имунната система регистрира засегнатия участък като възпаление и го атакува. Заради това се появяват симптомите на сухота, лющене и сърбеж.

Отворени рани и лезии

Базално-клетъчният карцином може да се прояви и като кръвенисти, подобни на мехури раздразнени участъци, наподобяващи слънчево или термично изгаряне. Вероятността този тип рак да се разпространи на друго място по кожата е доста малка, но има опасност да засегне подлежащите тъкани, ако се намира в областта на очите или устата.

Перлени, полупрозрачни, подобни на восък мехури

Тези образувания могат да имат дори отблясък, подобен на перлите. Обикновено са изпъкнали и приличат на мехури с множество прозиращи капиляри. Могат да се появят на лицето, ушите, по врата. Има вероятност и да са с тъмен, кафяв и дори черен цвят, освен с нормален телесен цвят. Ако бъдат засегнати, тези издутини могат да бъдат изключително болезнени и трудно зарастващи.

Най-честите симптоми на рак>>>

Червени люспести бучки

Плоскоклетъчният карцином е вторият по честота рак на кожата. Той се проявява най-често чрез червеникави към тъмнокафяви издутини, на повърхността на които има суха, груба кожа, наподобяваща брадавица. Най-големият знак, че нещо не е наред е, че тези издутини не изчезват след няколко дни, както би било при обикновена пъпка например. Възможно е и да започнат да растат, което означава, че се разпространява и встрани.

Отворени рани

Плоскоклетъчният карцином може да се прояви и като отворени рани, подобни на кратер, които сълзят и червенеят. В центъра на този „кожен вулкан“ има прясна кръв, която при опъване на кожата може да потече. Обикновено този тип рак не е смъртоносен, но в случаите на взети навременни мерки.

10 фактора, увреждащи кожата и повишаващи риска от рак>>>

Бързо нарастваща неболезнена подутина

Тези подутини се причиняват от меркел-клетъчен карцином – изключително рядка форма на рак на кожата, който е много агресивен и смъртоносен. Обикновено подутините имат розов, червен или лилав цвят. Появяват се на лицето, врата, ръцете или краката. Нарастват бързо и не предизвикват болка.

* Статията има само информативен характер. При съмнения винаги се консултирайте с лекар специалист. 

Коментирай