Здраве и красота

4 симптома на рак на гърдата, различни от бучка

За какви сигнали трябва да внимаваме

19.12.2016г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки непрекъснатите осведомителни кампании и говоренето за този широкомащабен проблем, все още има жени, които смятат, че най-явният симптом на рак на гърдата е напипването на бучка.

Ако сте по-наясно със симптомите на това коварно и бързо разпространяващо се заболяване, животът ви може да бъде спасен. Ракът на гърдата не прощава, дори на младите жени, особено не раждалите. Ето защо трябва да знаете кои са най-явните признаци на развиващ се рак на млечната жлеза, различни от бучка.

Изпускане на секрет от зърната

Освобождаването на секрет от зърната може да е сигнал за нередно изменение в млечната жлеза. Тя е отговорна за образуването и изпускането на кърма. Когато това се случва в нетипично време и без наличие на бебе, значи определено нещо не е наред. Не е задължително, разбира се, да е рак, но може да е възпаление, което изисква лекарска намеса. Веднага посетете лекар.

Промяна в зърната

Някои видове рак на гърдата могат да предизвикат изменения в зърното – набъбване, хлътване, промяна в текстурата, кожата на зърното и цвета му. Почти 10% от жените, страдащи от рак на гърдата в световен мащаб споделят, че са имали изменения в зърната.

Подуване на гърдата

Видимо може да се случи така, че гърдата ви да започне да нараства в сравнение с другата. Ако забележите, че изменя формата или размера си, незабавно се консултирайте с лекар. Характерно е гърдите да се подуват преди менструален цикъл например, но ако това се случи само с едната и то без да е свързано с предменструалния синдром, незабавно обърнете внимание на този факт.

Портокалова кожа

Портокаловата кожа е нарицателно за наличие на целулит. Но ако се появи върху тъканта на гърдата, това може да е сериозен симптом на рак на млечната жлеза. Грубата кожа, неравностите, малките разширени каналчета и пори на кожата са в резултат на измененията в работата на млечната жлеза, заради което се проявяват и изменения по повърхностния слой на кожата.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време