Здраве и красота

Странни причини да ви се гади

На какво може да се дължи

29.06.2019г. / 08 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Гаденето и повръщането са един от най-честите симптоми, които се проявяват както при деца, така и при възрастни. Най-лошото е, че са характерни за много и все различни състояния, което прави установяването на произхода на гаденето по-трудно. Вижте някои неочаквани причини да ви се гади. 

Мигрена

Симптоми, подсказващи за различни автоимунни заболявания>>>

Силното главоболие може да предизвика световъртеж, замъгляване на зрението и усещане за гадене и желание за повръщане. 

Хранително отравяне или непоносимост

Едно от първите неща, които човек си мисли, когато му се пригади е какво е ял и дали не е от храната. Напълно възможно е. Ако обаче забележите, че проблемът се повтаря при консумация на определена храна, може да сте отключили хранителна непоносимост, нетолерантност или алергия. 

Стрес 

Стресът също е причинител на гадене, колкото и странно да звучи. Повишените нива на хормони на стреса в тялото могат да предизвикат главоболие, замаяност, гадене, загуба на апетит или желание за преяждане. Това се наблюдава най-често вследствие на високите нива на кортизол. 

Физически симптоми на депресия>>>

Хормони на бременността

Независимо дали знаете дали сте бременна или не, гаденето може да е симптом именно на това. Ще разберете, ако е придружено от непоносимост към миризми или промени в обонянието и вкуса, умора, зацапване, главоболие. 

Пътуване 

Ако пътувате в автомобил или самолет и започне да ви се повдига, не се притеснявайте – причината почти със сигурност е в ритмичното клатушкане. Дори да не ви се е случвало преди, винаги има първи път.

Необичайни симптоми на алергия>>>

Медикаменти

Приемът на някои лекарства може да предизвика стомашно-чревна непоносимост и гадене. Най-често се наблюдава при прием на противовъзпалителни, болкоуспокояващи, някои антибиотици и лекарства против диария.

Коментирай