Здраве и красота

Причини за поява на горещи вълни освен менопауза

Какво предизвиква неприятните симптоми

03.07.2019г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещите вълни могат да се появят внезапно. Както си седите, не правите нищо или дори спите през нощта, изведнъж ви връхлита гореща вълна, избива ви пот и имате чувството, че кожата ви се разтапя.

Причините могат да са много. Менопаузата е един от най-честите причинители на това неудобство. Много жени страдат от симптома горещи вълни в този период от зрелостта. Но менопаузата не е единствената причина за появата им.

Кои са другите възможни причини за проблема горещи вълни?

6 естествени лека за щитовидната жлеза>>>

Лекарства

Горещите вълни са страничен ефект от много и различни медикаменти. Сред тях са антидепресанти, опиоиди, някои лекарства при остеопороза, противовъзпалителни средства.

Гореща спалня

Понякога не си даваме сметка колко погрешно управляваме помещенията, в които спим. Прекалено високите температури в спалнята предизвикват разстройства на съня, нарушават някои съществени нощни метаболитни процеси и един от крайните резултати са горещите вълни. Регулирайте градусите в спалнята. Подменете матраците, възглавниците и завивките с такива от естествени материи, ако ползвате синтетични.

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза>>>

Наднормено тегло

Излишното тегло е следствие от дисфункция в метаболитните процеси. Прекомерната мастна тъкан от своя страна предизвиква допълнителен хаос в обмяната. Получава се омагьосан кръг, който предизвиква редица странични ефекти и неприятни симптоми, един от които са горещите вълни.

Хранителни алергии и чувствителност

Когато хапвате нещо люто или пикантно е нормално да изпитате прилив на топлина, който да предизвика изпотяване и горещи вълни. Нещо подобно обаче може да се случи и при внезапно провокирана хранителна алергия или чувствителност към група храни.

Тревожност, безпокойство, нервност

Симптоми на нервен срив>>>

При пристъп на тревожност или безпокойство сърдечният ритъм се ускорява значително. В кръвта се отделят хормони на стреса, които предизвикват затруднения в дишането и горещи вълни. Високите нива на адреналин и кортизол могат дори да притъпят силна болка.

Медицински състояния и заболявания

При някои заболявания се наблюдава поява на горещи вълни. Най-честата причина сред тях е хиперфункция на щитовидната жлеза. За нея са характерни още загубата на тегло, изпотяването, диариите, умората, раздразнението, промените в менструацията.

Коментирай