Здраве и красота

Тест с крекер показва колко бърз е метаболизмът ви

Дали може да хапвате спокойно въглехидрати или трябва да ги ограничите

03.07.2019г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да функционира тялото ни правилно, то се нуждае не само от мазнини и белтъчини, но и от въглехидрати. Количеството на приетите въглехидрати би трябвало да се определи от нуждите на организма и нашата активност.

Ако спортувате редовно и се храните здравословно, дневният прием на въглехидрати трябва да е около 50-130 грама. За тези, които се опитват да отслабнат количеството на консумираните въглехидрати трябва да е 30 – 50 г на дневна база. Разбира се важно е и какъв вид въглехидрати хапваме. Дали са под формата на картофи, ориз, бобови растения, пълнозърнести храни, сладкиши, тестени закуски и т. н.

Изненадващи храни, които да избягвате, ако искате да отслабнете

Днес в здравната ни рубрика споделяме с вас един бърз тест с крекери. Той е дело на специалиста по генетика Sharon Moalem и за да си направите теста както подсказва името му, ще ви бъдат необходими няколко крекера.

Според Moalem с помощта на теста всеки може да разбере колко добре тялото му усвоява въглехидратите и разбира се дали да намали приема им и да се замисли върху вида им. Ако и вие искате да се тествате, ще ви трябва крекер, който е с натурален вкус, без сол и подправки и хронометър.

С кои храни не бива да вечеряме?

Важно е преди да започнете с теста, в устата си да съберете повече слюнка. След това отхапете от крекера и започнете да засичате време на хронометъра и дъвчете. Крекерът трябва да се дъвче, докато не усетите в устата си промяна на вкуса към сладко.

Не забравяйте да обърнете внимание и на времето. Ако не сте усетили промяна във вкуса към сладко след като са изминали 30 секунди, прекратете теста.

Как да определите скоростта на усвояване на въглехидратите? Затова трябва да обърнете внимание на времето от началото на дъвченето до промяната на вкуса на крекера.

  • От 0–14 секунди – бързо; не би трябвало да качвате от въглехидрати; приблизителен калориен прием от 2000 килокалории дневно;
  • От 15–30 секунди – умерено; внимавайте с консумацията им; приблизителен калориен прием от 2600 килокалории дневно;
  • повече от 30 секунди – бавно; намалете въглехидратите и обърнете внимание на дневния калориен прием; Колко въглехидрати да консумирате дневно?

Какво да приготвите с едни от най-здравословните храни

Как може да се тълкуват резултатите?

Според Sharon Moalem, храносмилането започва много преди храната да попадне в стомаха. Слюнката ни съдържа ензима амилаза, който разгражда сложните молекули на нишесте в прости захари (следователно вкусът на крекера се променя към сладък). Някои хора имат по-висока концентрация на амилаза, докато при други е занижена.

  • Ако вашият резултат е първият (От 0–14 секунди) може да си позволите 50% от калориите за деня да идват от консумацията на въглехидрати (около 250 г), 20% протеини и 30% мазнини.
  • Ако вашият резултат е вторият (От 15–30 секунди) – 35% от калориите нека са от въглехидрати (около 175 г), 30% протеини, 35% мазнини.
  • Ако вашият резултат е третият – 25% въглехидрати (около 100 г), 35% протеини и 40% мазнини.

Разбира се, приемът на въглехидрати зависи най-вече от това дали сте активни, какви са нуждите на тялото ви и тези цифри са ориентировъчни.

Коментирай