Здраве и красота

Марулите и техните невероятни ползи за здравето

Толкова полезни, а толкова подценявани

07.07.2019г. / 06 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Марулята е листен зеленчук, който традиционно присъства на нашата трапеза, най-вече през пролетта и лятото. Свикнали сме с нея и затова често я подценяваме. В стремежа си да се храним здравословно се обръщаме към екзотични плодове и зеленчуци, пренебрегвайки местните продукти, които понякога имат дори повече ползи за нашето здраве, от онези, които растат по далечни ширини.

8 страхотни ползи за здравето от уакаме>>>

Марулята е много бедна на калории и изключително богата на фибри. Това я прави идеална за диета за отслабване. Богата е на зеаксантин и лутеин – два невероятно важни антиоксиданта за здравето на зрението. Те потискат възпаленията в тъканите, забавят процесите на стареене на клетките и се борят със свободните радикали.

За какво е полезна марулята?

Стимулира отслабването

Ако сте на отслабвателна диета вероятно се стремите да намалите калорийния прием. Марулята е идеална в случая, защото е бедна на калории, което ви позволява да консумирате по-голямо количество от нея. Богатото наличие на фибри в марулята допълнително стимулира метаболизма и работата на червата. Включването на повече маруля в менюто осигурява усещане за ситост и ограничава приема на други по-калорични продукти.

Потиска възпаленията и болката

Редовната консумация на маруля може да допринесе за потискането на различни възпалителни процеси в тялото, включително такива при астма, дерматит, ревматоиден артрит, колит, придружен с подуване и газове, инсулинова резистентност и някои хранителни алергии.

Забавя влошаването на зрението

С напредване на възрастта зрението често отслабва заради различни дегенеративни заболявания. Антиоксидантите зеаксантин и лутеин в марулите забавят тези процеси и предотвратяват ранното влошаване на зрението.

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм>>>

Понижава холестерола и предотвратява сърдечносъдови заболявания

Само една чаша маруля на ден доставя голямо количество фолати на организма. Те представляват витамини от група В, които участват в сложни процеси, намаляващи количеството хомоцистеин в кръвта. Той е важен за организма, но когато нивата му се покачат в отсъствие на витамини от група В, настъпват различни сърдечносъдови заболявания.

Намалява нивата на кръвна захар

Марулята е полезна и за диабетици, и за хора в предиабетно състояние, както и за такива, страдащи от инсулинова резистентност, повишаваща риска от диабет. В нея се съдържат каротиноиди, които по състав са антиоксиданти и които одобряват усвояването на глюкозата и толерантността на клетките към инсулина.

9 невероятни ползи от пресните смокини>>>

Намалява риска от рак на дебелото черво

Някои изследвания сочат, че благодарение на антиоксидантите в състава си марулите допринасят в превенцията на рак на дебелото черво, потискайки възпаленията и намалявайки образуването на полипи.

Коментирай
Свободно време