Смокините са сладък, сочен и много вкусен плод. Те могат да се консумират както пресни, така и сушени.

Пресните смокини са невероятно полезни, защото оказват благотворно влияние в много области – борят се със запека, лошото храносмилане, облекчават дори кашлицата, бронхита, имат огромни количества антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали.

Какво съдържат смокините?

Наличието на хранителни вещества в този плод е наистина впечатляващо. Смокините са изключителен източник на витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор.

3 сушени плода, които възстановяват силите и дават енергия

Кои са основните ползи от пресните смокини?

Отслабване

Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.

Облекчават запека 

Влакнините в смокините насърчават здравословното функциониране на червата. Това помага за редовно изхождане и детоксикиране на организма.

Понижават холестерола 

Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.

Превенция на сърдечносъдови заболявания 

В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.

Полезни в превенцията на рак на дебелото черво

Фибрите и антиоксидантите в смокините допринасят за регулирането на функцията на дебелото черво, извеждането на токсините от организма и нормалната обработка на храната. Тези влакнини регулират и стимулират здравословното движение на червата, което ги предпазва от развитие на злокачествени заболявания.

Още по темата

10 здравословни ползи от мангото

Помагат в контрола на диабета 

Въпреки че са калорични и доста сладки, фибрите в смокините са главните виновници този плод да е така полезен в контрола на диабета. Смокините намаляват секрецията на инсулин и допринасят за запазване на стабилни нива на кръвната захар.

Понижават кръвното налягане 

Смокините са с високо съдържание на калий, който балансира нивата на кръвното налягане за разлика от натрия.

Облекчават бронхит 

Естествените биохимикали в смокините и в листата на дървото са идеални за приготвяне на чай. Чаят от листа на смокиня се използва и при астма, вирусни инфекции, кашлица.

Укрепват костите 

Количествата калций в смокините не са никак малки. Този минерал е важен за здравето и плътността на костите. Калцият има свойството и да извежда токсините от организма.