Здраве и красота

Как полезните бактерии в червата страдат от нашата диета?

Учените смятат елиминационните диети, като кето и нисковъглехидратна диета за опасни в дългосрочен план

15.07.2019г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да отслабнем и да постигнем стройна фигура е необходимо да консумираме по-малко калории, отколкото изразходваме. Това е един от основните постулати в класическата диететика, който обаче в последно време не се харесва на стремящите към отслабване заради лишенията и честите прояви на глад, които са трудно преодолими. Ето защо през последните години се появиха всевъзможни модни диети, които обещават резултати без глад и мъчително броене на калории. Много хора постигнаха впечатляващи резултати без да гладуват благодарение например на кето диетата, нисковъглехидратната диета, периодичното гладуване и други.

Хранене според професията>>>

В краткосрочен план тези хранителни режими изглеждат като спасение от излишните килограми, но в дългосрочен биха могли да имат сериозни негативни ефекти върху здравето, начина, по който клетките ни се делят и възпроизвеждат и най-вече върху полезните бактерии в червата ни, от които зависи здравето на целия организъм.

Още по-съмнителен характер, според учени, имат диетите, с които се „лекуваме“, например лекуваме червата си или детоксикираме черния си дроб от глутена или от мазнините. Тоест отново премахваме цели групи храни или пием концентрирани количества плодови и зеленчукови сокове, за да се „изцерим натурално“.

Според Даниел Макдоналд, научен ръководител на American Gut Project към Университета в Калифорния, премахването на въглехидратите от менюто засяга пряко здравето и разнообразието на жизненоважните полезни бактерии в червата. По-вероятно е даже да пострадат полезните бактерии, отколкото потенциално вредните.

Хранене в отделните етапи от менструалния цикъл>>>

Учените са направили фекални проби на над 17 хиляди пациенти и открили, че онези, които се хранели с богата на полезни въглехидрати и фибри храна, имали значително по-добър микробиом от онези, които спазвали кето или нисковъглехидратна диета.

Защо елиминационните диети засягат червата и бактериите в тях?

Когато елиминирате някаква храна, например пълнозърнести храни, въглехидрати, плодове, зеленчуци, ядки, семена или бобови, вие редуцирате броя на полезните бактерии в червата си, които отговарят на практика за обработката и усвояването на веществата. По този начин вие вървите срещу здравето си в дългосрочен план, въпреки моментните резултати и чувството за здравословен начин на живот.

Свързани статии

Учените припомнят, че изключването на храни и групи храни се налага само при хора, диагностицирани със заболяване, състояние или алергия към дадена храна.

17 храни, които специалистите по хранене не консумират>>>

Защо храненето с разнообразна храна без изключване на продукти и хранителни групи е полезно за бактериите в червата?

Данните от проекта показват, че старанието в разнообразното хранене, включващо поне 30 вида различни растения в менюто на седмица оказва изключително благотворно влияние върху чревната микрофлора, пише bodyandsoul.com.au.

Коментирай