Здраве и красота

Начини да стимулирате бързия растеж на косата

7 съвета за здрава коса

22.07.2019г. / 06 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена иска косата ѝ да расте бързо. За щастие има някои начини това да се случи. Трябва да използваме подходящите четки за коса, да не изтощаваме до безкрай косъма, да го оставим да си „вземе въздух“, колкото му е нужно и да следваме тези няколко стъпки, водещи към по-бърз растеж на косата.

1. Подстригвайте се често.

6 грешки при миене на косата, които да избягвате>>>

Колкото по-често подрязвате леко косъма в краищата, толкова повече фоликулите се стремят да компенсират тази „загуба“. Освен че ще расте по-бързо, косата ви ще изглежда и доста по-жизнена.

2. Устойте на изкушението да сте руси.

Изрусяването изтощава най-много косата и това забавя нейния растеж. Краищата се накъсват, разрошват и изтъняват, което прави цялостния облик на косата нездрав. Ако все пак искате да сте руси, не дръжте косата твърде дълго в най-светлата гама, а редувайте периоди на потъмняване, за да ѝ дадете възможност да се възстанови.

3. Стимулирайте естествените масла на косата.

Избягвайте ежедневното измиване на косата. Не се плашете от омазняването, защото то е естествен процес, от който косъмът има нужда. Всяка вечер разресвайте внимателно косата преди да си легнете, като започвате от корена до върха без да дърпате. Това помага за пренасянето на маслата от скалпа към върха и прави косата натурално овлажнена.

4. Използвайте подходяща четка.

Не всяка четка е подходяща за вашата коса. Подберете такава, която да разресва, но без да скубе и да прави косъма да изглежда изпръхнал. Твърде грубите и твърде меките четки не са препоръчителни. Важно е да са достатъчно твърди, за да могат да оказват масажиращ ефект върху скалпа, за да стимулират кръвообращението. То подхранва косата и я кара да расте по-бързо.

3 заздравяващи маски за коса против цъфтящи краища>>>

Свързани статии

5. Яжте подходящите храни.

За да накарате косата си да расте по-бързо е важно да наблегнете на някои стимулиращи растежа и здравето на косъма храни. Все пак, здравето на косата идва най-вече отвътре. Сред най-полезните за растежа храни са бобовите, ядките, рибата, пълнозърнестите храни.

6. Избягвайте нагряващи уреди.

Честата употреба на сешоари, преси за коси, маши за навиване и други нагряващи уреди е вредна за косата. Сведете ползването им до минимум, само когато се налага.

Масло от черен кимион за здрава и бляскава коса>>>

7. Избягвайте ежедневното миене с шампоан.

Ако косата ви е твърде мазна и не ви е удобно да излизате с неизмита коса, все пак опитайте някои алтернативи на шампоана, които не пресушават скалпа и косъма до такава степен. Това ще стимулира растежа.

Коментирай