Здраве и красота

Какво се случва, когато преди сън пиете мляко с куркума

Подобрява се не само сънят

05.08.2019г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През целия ден консумираме освен вода и любимите си напитки. Техният вид е от съществено значение за това да бъдем в добро здраве и форма. Опитвали ли сте златно мляко? Чудесна напитка, която се приготвя с топло или на стайна температура прясно мляко/кокосово мляко, към което се добавя малко куркума, по желание мед, джинджифил и канела на прах.

Можем да го консумираме по всяко време на деня и особено вечер преди сън. Не само ще спомогне за подобряване качеството на съня, но редовната му консумация намалява риска от рак. Защо да го направите част от вашия вечерен ритуал?

Спомага за детоксикацията на черния дроб

Една от най-полезните подправки за здравето на черния дроб е куркумата. Редовната ѝ консумация спомага за прочистването и предотвратява натрупването на мастни киселини в черния дроб. Комбинацията от мляко и куркума подобрява способността на черния дроб да обработва храните и да елиминира по-лесно веществата, от които не се нуждае. Така се прочиства цялото тяло.

Намалява се възпалението в тялото

Куркуминът е основен съставен елемент на куркумата. Той има противовъзпалителни свойства и спомага за облекчаване на редица неразположения свързани с артрит, възпалителни заболявания на червата, панкреатит и други.

Консумацията на златното мляко блокира някои ензими, обострящи възпалението в тялото, всичко това благодарение на куркумина.

Организмът става по-устойчив

Вероятно сте чували, че куркумата притежава естествени антибиотични свойства. Проучвания показват, че тези нейни свойства, повишават устойчивостта на тялото срещу бактерии, вируси и гъбички, болки в гърлото.

Елиминиране на излишните мазнини

Чаша златно мляко преди сън може да помогне в отслабването. Куркумата не само ускорява метаболизма, но и помага на тялото да усвоява мазнините по-бързо. Направете част от вашата диета тази вкусна напитка, като ефективно средство в борбата с излишните килограми.

За здраво сърце

Куркумата ограничава освобождаването на цитокини в тялото ви. Цитокините са белтъци, които са свързани с поява на възпаления в организма, както и със сърдечносъдови заболявания. От друга страна, консумацията преди сън на чаша мляко с малко от подправката, мед и канела, може да се погрижи за здравето на сърцето.

Свързани статии

За остра памет и здрав мозък

Чували ли сте за ендорфина BDNF? Благодарение на него се увеличава броят на нервните връзки в мозъка, намалява се рискът от развитие на дегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер, подобрява се концентрацията. Златното мляко е един приятен начин да стимулирате секрецията на BDNF.

Повишавате здравината на костите

Още една причина да пиете преди сън златно мляко е, че то ще помогне да подобрите състоянието на костите си. Куркумата спомага за намаляване загубата на костна тъкан. От друга страна, млякото е богато на калций, витамин D, които също са важни за костната плътност и здраве.

Коментирай