Здраве и красота

Цветът на очите разкрива на какви рискове е изложено здравето ни

Кои са по-склонни да се пристрастят към алкохол

06.08.2019г. / 06 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветът на очите може да подскаже много за нас. Не само за това дали сме романтични, дали изневеряваме, но и за евентуални здравословни рискове, на които сме изложени. Повече вижте в следващите редове.

Имате сини, зелени или сиви очи? Според учени, рискът за вас да развиете специфичен рак на окото, наречен увеален меланом, в сравнение с хората с кафявите очи е по-голям.

Ако сте притежатели на кафяви очи, то изследователи са открили, че хората са по-склонни да се доверяват на кафявооки. Но в допълнение към цвета на очите, чертите на лицето, характерни за хора с кафяви очи, също повишават нивото на доверие в другите. Също така сте изложени на по-малък риск от загуба на слуха.

Защо зеленооките са толкова специални

Според проучване от 2011 г., хората със сини очи и светла кожа са изложени на по-висок риск от диабет тип 1.

Притежателите на сини очи трябва да внимават с чашката. Западно проучване от 2015 година показва, че синеоките хора е по-вероятно да си пийват повече, но и да се пристрастят към алкохола.

Учени смятат, че гените, които контролират цвета на очите, могат да се свържат с тези, които причиняват дълбока инфилтрираща ендометриоза. Заболяване, при което ендометриалната тъкан може да проникне дълбоко във влагалището, ректума и тъканта, която е разположена между вагината и ректума, наречена ректумагинална преграда.

Личност според цвета на очите

Хората със сини, зелени и сиви очи са изложени на по-голяма чувствителност към слънчевата светлина, което ги излага на по-голям риск на увреждане на зрението от слънцето и рак на кожата.

Оказва се, че цветът на очите може да има отношение и какъв тип поведенческа терапия работи най-добре за вас. Например хората със светли очи са по-склонни да реагират на програма, която се променя с тях, с тяхното темпо.

Какво може да промени цвета на очите ни?

Чували ли сте за състоянието катаракта? Казано опростено това е „перде на окото“. Според австралийски учени, хората с тъмнокафяви очи са изложени на по-голям риск от развитието на катаракта.

Свързани статии

От друга страна, хората със светли очи са по-склонни към макулна дегенерация, свързана с възрастта. Това заболяване може да причини загуба на зрението.

Изследванията също показват, че хората със светли очи са склонни да бъдат по-толерантни към болката. Също така, учените смятат, че жените със светли очи не само имат по-висок праг на търпимост на болка, но следродилната депресия и тревожност при тях са по-леки в сравнение с жените с тъмни очи.

Хората със светли очи е по-малко вероятно да развият витилиго.

Коментирай